BiH

Reforme u zdravstvu koči neformiranje vlasti u BiH

Reforme u zdravstvu koči neformiranje vlasti u BiH
Foto: Ilustracija | Reforme u zdravstvu koči neformiranje vlasti u BiH

BANJALUKA - U pripremi je tematska sjednica Vlade RS na kojoj će biti razmatrano stanje u zdravstvu, ali reforme u ovom sektoru ne mogu biti pokrenute jer nisu formirani Savjet ministara BiH i Vlada FBiH, bez kojih nije moguće obezbijediti novac iz aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, ocijenio je Radovan Višković, premijer RS.

Višković je naglasio da bi Vlada RS već ušla u značajniju reformu zdravstvenog sektora i javnih preduzeća, ali da se reforme ne mogu sprovoditi riječima, nego su potrebna ozbiljna finansijska sredstva.

"Uskraćeni smo za kredit Svjetske banke i novi aranžman sa MMF-om dok ne budu formirani svi nivoi vlasti u BiH. Dovoljno je ovo reći da bi se razumjelo kolike probleme nama u RS predstavlja činjenica da nije formirana vlast na drugim nivoima u BiH", rekao je Višković.

On je istakao da je razgovarao sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH, koji se apsolutno saglasio da je glavni prioritet reforma zdravstva i javnih preduzeća.

Dodao je da će u oktobru u Vašingonu biti održan godišnji sastanak Svjetske banke i MMFa, ali da mu neće prisustvovati zbog neformiranja vlasti.

"Čujem da Zvizdić i gospoda idu na taj sastanak. Ja ne želim da idem zbog toga što ne možemo ništa riješiti dok ne bude formirana vlast na svim nivoima. Ne znam zašto ide osim turističke posjete Vašingtonu i da troši novac poreskih obveznika", kaže Višković.

On ističe da je stanje u zdravstvu nezadovoljavajuće, ali da je nedavno imao sastanak sa nekoliko ministara i sindikata koji predstavljaju radnike u zdravstvu, te da će se Vlada RS ozbiljno baviti ovim problemom u narednom periodu.

Nakon što je dogovoreno da se zaposlenima u zdravstvu RS linearno povećaju plate povećanjem cijena rada sa 135 na 145 KM, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS istakao je da nije u potpunosti zadovoljan ovim prijedlogom, jer to povećanje neće značajno doprinijeti poboljšanju teškog materijalnog položaja radnika u zdravstvu.

Ipak, Izvršni odbor Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS dao je saglasnost predsjedniku ovog sindikata da potpiše odluku o cijeni rada u oblasti zdravstva u iznosu od 145 KM, pod uslovom da se takva odluka primjenjuje od 1. oktobra do kraja godine, a da se od 1. januara naredne godine primjenjuje odluka o cijeni rada u oblasti zdravstva RS u iznosu od 175,50 KM, kako bi se u potpunosti realizovali zahtjevi ovog sindikata po pitanju plata zaposlenima.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, prošle sedmice je rekao da će ubrzo biti razmatrane mogućnosti za poboljšanje statusa zdravstvenih radnika.

"Spremni smo da sarađujemo i da već naredne sedmice otvorimo ključna pitanja u smislu reorganizacije zdravstvenog sistema", rekao je tada Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije