BiH

Pratite nas na Google news

Region sve bliže "malom Šengenu"

Region sve bliže "malom Šengenu"
Foto: N.N. | Region sve bliže "malom Šengenu"
Uroš Vukić, agencije

NOVI SAD, BANJALUKA - Edi Rama i Zoran Zaev, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, te Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, dogovorili su u Novom Sadu zajedničku deklaraciju, koja predviđa slobodu protoka robe, kapitala, usluga i ljudi, istovremeno pozivajući i ostale zemlje zapadnog Balkana da im se pridruže.

"Mi ne možemo više da čekamo. Tri zemlje (BiH, Kosovo, Crna Gora) nisu isključene i dobrodošle su da se pridruže na sljedećem sastanku na stvaranju zajedničkog prostora", rekao je Rama.

Ovaj dogovor pojedinci su već nazvali istorijskim s obzirom na to da se na određen način pravi "mali Šengen", a na zajedničkoj pres-konferenciji nakon dogovora o deklaraciji istaknuto je da se sastanak nije iznenada desio te da postoji prilika da se uradi više, a ne da se čekaju drugi da daju više. Takođe, istaknuto je da je uspjeh ovog sastanka utoliko veći jer se nije desio pod mentorstvom Evropske unije nego su se samostalno odlučili da idu u tom pravcu.

"Naš cilj je da do kraja 2021. godine napravimo uslove da maksimalno uz ličnu kartu možete da pređete svaku od naših granica", rekao je Vučić, ističući da se može skratiti čekanje kamiona na granicama, koje je sada po analizi Svjetske banke 26 miliona sati.

Pojedinci u Republici Srpskoj već su naglasili da RS i BiH treba da budu dio te inicijative te da bi pristup tom sporazumu sigurno unaprijedio odnose sa Srbijom.

"Ovakva deklaracija stavila bi i u drugi plan vruće teme koje opterećuju ovaj prostor", rekao je Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS. Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NS RS, rekao je da bi bilo dobro da Srpska sa Srbijom ima slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. I Milan Petković, potpredsjednik NS RS, rekao je da bi bilo svrsishodno da između Srpske i Srbije bude potpisan svojevrsni "mali Šengen" te da je to potrebno i na korist svih građana s obje strane Drine. Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da Srpska i Srbija treba da ukinu sve granične barijere kada je riječ o slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitila, dok je Maksim Skoko, šef Kluba poslanika SP-a, istakao da bi ukidanje graničnih barijera doprinijelo boljoj trgovinskoj razmjeni i ekonomskom rastu.

Kako su naglasili Vučić, Rama i Zaev, plan je da se do 2021. godine napravi jedinstveno tržište rada, koje bi povećalo konkurentnost, a Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju učinilo zanimljivijim stranim investicijama. Ideja je da osoba koji ima radnu dozvolu u Skoplju da je ima i u Beogradu, isto kao i ona koja je ima u Beogradu da ista važi u Tirani.

"Svi se nalazimo na putu ka EU u određenoj fazi, to su naši prijatelji. Predstavljamo suverene zemlje, odgovorne i ozbiljne narode i nismo nedozreli da nam je potreban tutor i u stanju smo da se sami o sebi staramo", rekao je Vučić.

Sljedeći sastanak trebalo bi da bude održan 10. novembra u Ohridu, kada bi trebalo da budu poznate i neke konkretne mjere u smjeru slobodnog kretanja robe, usluga i ljudi, a  postignut je dogovor da se ne stoji u mjestu već da se ide naprijed.

"Zajednički cilj je da budemo dio veće evropske porodice, ali dok ona ima svoje unutrašnje probleme mi ne možemo biti taoci prošlosti ili neslaganja", rekao je Rama, naglašavajući da je poruka skupa i ta da ovo nije drugorazredni region, da u njemu ne žive drugorazredni građani i da nije mjesto za sprovođenje eksperimenta. Naglasio je da bi teritorija Balkana do 2021. godine trebalo da bude oblast u kojoj će onaj ko uđe u nju biti sloboda da se kreće svim njenim dijelovima te da je suština svega da se dođe do većeg ekonomskog standarda za građanje, da bude više novca i da se stvaraju nova radna mjesta.

"Smatram da će Balkan na ovaj način biti definitivno više poštovan u svijetu, konkurentniji i daleko privlačniji i našim građanima da ostanu da žive i rade, ali i stranim investitorima koji će moći da prave planove na osnovu širokih resursa koje nudi region", rekao je Zaev.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije