BiH

Republika Srpska je Izraelu jedan od najpouzdanijih partnera

Republika Srpska je Izraelu jedan od najpouzdanijih partnera
Republika Srpska je Izraelu jedan od najpouzdanijih partnera

BEOGRAD - Dok Srbija pokušava da se izbori za što bolji odnos sa Izraelom, dotle je Republika Srpska u očima Izraela odavno jedan od najpouzdanijih partnera, piše beogradska "Politika".

"Tel Aviv nikada neće zaboraviti da je Republika Srpska presudno uticala da se BiH 2012. godine uzdrži od podrške Palestinskoj upravi kada je dobila status države nečlanice posmatrača u UN", navodi list u tekstu u kojem analizira uticaj izraelskog faktora u srpskoj diplomatiji.

U tekstu se navodi da je prijateljstvo Izraela i Republike Srpske utemeljeno na stavu Srpske prema Palestinskoj upravi, te podsjeća na stav predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovu bezuslovnu podršku Izraelu u borbi protiv ekstremnih islamističkih grupa.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će zamoliti Izrael za podršku Srbiji u Americi, direktor Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je da saradnja sa nesvrstanim, muslimanskim i afričkim državama jeste prednost Srbije, ali i opterećenje kada je riječ o odnosima sa Izraelom.

"Srpska nema to opterećenje prošlosti nesvrstane zemlje. Izrael prihvata Srpsku i to je neko priznanje koje mnoge zemlje vezane za Zapad neće da iskažu, jer izbjegavaju svaki odnos koji bi mogao da se tumači kao da je Srpska država. Izrael tretira Republiku Srpsku ne kao državu, ali sa više prihvatanja i poštovanja, nego što to čine druge države", rekao je Kesić.

On je ocijenio da uticaj jevrejske zajednice na spoljnu politiku SAD u posljednjih šest do sedam godina sve više slabi i da se posljednjih godina i te kako mogu čuti kritike na račun Tel Aviva i da se "dugoročno gledano prostor za uticaj Izraela u Americi postepeno gubi".

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocijenio je da su Republika Srpska i Izrael uspjeli da izgrade neku vrstu specijalne veze, koju naziva "mističnom".

On dodaje da nije siguran da će Beograd moći da bude nešto kao Srpska, između ostalog, zbog svojih veza sa nesvrstanim zemljama, Palestincima, što su sve plodovi Titove politike, a što se doživljava kao srpska politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije