BiH

Rešić: Opština koja preraste u grad postaje regionalni centar

Rešić: Opština koja preraste u grad postaje regionalni centar
Foto: N.N. | Rešić: Opština koja preraste u grad postaje regionalni centar

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je Srni da je Vlada utvrdila tekst Nacrta zakona o gradu Gradiška kojim bi, nakon završetka zakonske procedure, Srpska dobila osmi grad.

Rešićeva je pojasnila da se na Gradišku odnosi izuzetak predviđen novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, da opština koja nema broj stanovnika propisan zakonom, a ima veći broj zaposlenih u odnosu na republički prosjek, stiče pravo da može ući u proceduru za sticanje statusa grada.

"Upravo to je i slučaj sa Gradiškom koja ima oko 49.200 stanovnika, što je za oko 800 manje od zakona propisanog broja, ali stopa zaposlenosti je veća za tri procenta od republičkog standarda. Na osnovu toga smo cijenili da ispunjava uslove da uđe u proceduru", rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, raduje činjenice da postoji još jedna opština koja je izrasla do ovog statusa, a sa Gradiškom bi u Srpskoj bilo osam gradova, odnosno regionalnih centara.

Govoreći o prednostima koje promjena statusa donosi lokalnim zajednicama, Rešićeva je navela da se drugačije komunicira sa susjednim opštinama, pogotovo kada je riječ o prekograničnoj saradnji, IPA fondovima.

"S druge strane, postaje ekonomsko središte svoje regije. Na primjer, Prijedor je dobio dugo čekanu Policijsku upravu, sudove, Regionalnu privrednu komoru. Dakle, građani su dobili administrativne prednosti i usluge za koje su morali ići u najbliži regionalni centar. Iz Prijedora smo ranije po neke potvrde morali ići u Banjaluku, a sada više ne", rekla je Rešićeva.

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Nacrt zakona o gradu Gradiška.

Opština Gradiška je na osnovu odluke Skupštine opštine od 16. februara prošle godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada, njenim dostavljanjem Vladi Republike Srpske, kao i informacija i podataka kojima se ovakav zahtjev opravdava.

Dostavljen je i Elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada koji sadrži cjeline kao što su opšte informacije, istorijske pretpostavke, demografska kretanja, geografski položaj kao faktor razvoja, prirodni resursi, turistički potencijali.

U ovom dokumentu su i pregled stanja i kretanja na tržištu rada, struktura privrede, pregled stanja i kretanja u oblasti društvenog razvoja, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, stanje javne infrastrukture, prostorna organizacija, budžet opštine i opštinska uprava.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, govoreći o prednostima koje donosi status grada, izjavio je Srni da je Trebinje promjenom statusa znatno razvilo svaki vid komunikacije u Srpskoj i van nje.

"To doprinosi snažnijem utisku kod investitora, bratskih gradova i svih sa kojim komuniciramo. Primjetna je sportska i kulturna razvijenost, institucionalna zastupljenost", rekao je Petrović i dodao da je Trebinje definisano kao regionaln centar za područje Hercegovine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije