BiH

Rešićeva na forumu u Somboru: Najviša ocjena za RS

Rešićeva na forumu u Somboru: Najviša ocjena za RS
Foto: N.N. | Rešićeva na forumu u Somboru: Najviša ocjena za RS

SOMBOR - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je Srpska dobila najvišu ocjenu na prvom regionalnom forumu načelnica u Jugoistočnoj Evropi, kada je riječ o programskom budžetiranju i praćenju politika koje su bitne za podršku ženama u politici i ostalim segmentima života.

"Teško je afirmisati ženu kao načelnika opštine, ali kada bude izabrana, sigurno na funkciji ostane još dva mandata. Srpska je na forumu dobila najvišu ocjenu kada je riječ o podršci ženama", rekla je Rešićeva, koja u Somboru učestvuje na ovom Forumu.

Ona je istakla da su BiH i Republika Srpska jedine u regionu gdje se načelnik opštine bira direktno, dok je u ostalim državama indirektno.

"Iako mi idemo težim putem, broj žena načelnika opština nije veći u zemljama regiona", dodala je Rešićeva.

Ovome skupu su prisustvovale i načelnice opština Jezero i Mrkonjić Grad Snežana Ružičić i Divna Aničić te Aleksandar Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske,  koji je članica NALASA, Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, a koji je  organizatora ovoga Foruma.

Forumu, koji će biti završen sutra, prisustvuju 22 gradonačelnice/načelnice lokalnih zajednica u Jugoistočnoj Evropi, predstavnici Saveza opština i gradova iz devet zemalja ovog regiona, kao i skupština opština i predstavnci  UN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije