BiH

Pratite nas na Google news

Rešićeva na forumu u Somboru: Najviša ocjena za RS

Rešićeva na forumu u Somboru: Najviša ocjena za RS
Foto: N.N. | Rešićeva na forumu u Somboru: Najviša ocjena za RS
N.N.

SOMBOR - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je Srpska dobila najvišu ocjenu na prvom regionalnom forumu načelnica u Jugoistočnoj Evropi, kada je riječ o programskom budžetiranju i praćenju politika koje su bitne za podršku ženama u politici i ostalim segmentima života.

"Teško je afirmisati ženu kao načelnika opštine, ali kada bude izabrana, sigurno na funkciji ostane još dva mandata. Srpska je na forumu dobila najvišu ocjenu kada je riječ o podršci ženama", rekla je Rešićeva, koja u Somboru učestvuje na ovom Forumu.

Ona je istakla da su BiH i Republika Srpska jedine u regionu gdje se načelnik opštine bira direktno, dok je u ostalim državama indirektno.

"Iako mi idemo težim putem, broj žena načelnika opština nije veći u zemljama regiona", dodala je Rešićeva.

Ovome skupu su prisustvovale i načelnice opština Jezero i Mrkonjić Grad Snežana Ružičić i Divna Aničić te Aleksandar Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske,  koji je članica NALASA, Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, a koji je  organizatora ovoga Foruma.

Forumu, koji će biti završen sutra, prisustvuju 22 gradonačelnice/načelnice lokalnih zajednica u Jugoistočnoj Evropi, predstavnici Saveza opština i gradova iz devet zemalja ovog regiona, kao i skupština opština i predstavnci  UN-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije