BiH

Rezolucija revizionistički dokument koji negira genocid nad Srbima

Rezolucija revizionistički dokument koji negira genocid nad Srbima
Foto: N.N. | Istoričar Predrag Lozo i profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Goran Latinović
Srna

BANJALUKA - Istoričar Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje rata i profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Goran Latinović ukazali su da je Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta revizionistički dokument koji negira genocid NDH nad Srbima.

Poručili su da civilizacijske vrijednosti antifašizma treba braniti od ovakve Rezolucije.

"Ovom Rezolucijom se pokušava da se na niovu BiH donese zakon o negiranju genocida. To je nastojanje s kojim se mi u Republičkom centru svakodnevno susrećemo", istakao je Predrag Lozo.

Lozo je rekao da se preko teme Blajburg u ovom dokumentu, koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine, pokušava progurati nešto drugo.

"To je dokument koji negira genocid nad Srbima u NDH. Pisan je sa lošom namjerom, ima mnogo manjakvosti", izjavio je Lozo za RTRS.

On smatra da neko ko je manje upućen u događaje iz Drugog svjetskog rata ne bi naučio ništa iz Rezolucije, te da ovaj dokument ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Pozvao učesnike u raspravi o Rezoluciji da budu svjesni svoje odgovornosti, uz napomenu da postoji jedna crvena linija nacionalnog konsenzusa ispod koje se ne smije ići.

"Mora se naći nacionalni konsenzus o ovim pitanjima", rekao je Lozo.

Rezolucija ima nekoliko spornih rečenica

Profesor Goran Latinović je naveo da Rezolucija ima nekoliko spornih rečenica i da je produbila jaz na političkoj sceni u BiH.

Prema njegovim riječima, neprecizan je naslov, izjednačavaju se žrtve, sugerišu se pokreti sa namjerom da se tu uvrsti i četnički pokret koji ne može da se smjesti uz ono što je bila NDH.

On je naglasio da su Srbi bili najbrojni antifašisti i da bi ponosni na svoju antifašističku tradiciju trebalo da budu i na prvom mjestu.

Latinović je ukazao na manjkavosti teksta rezolucije, te istakao da treba paziti i na svaku zapetu.

"Sporno je što se pominje tzv. NDH, treba izbjegavati `takozvana`, jer je to bila država u Hitlerovoj Evropi", rekao je Latinović i naglasio da se time što se piše "takozvana" nastoji umanjiti ono što je taj sistem radio Srbima.

Jasenovačka građa se nalazi u Banja Luci u elektronskoj formi

Kada je riječ o jasenovačkoj građi, koja se pominje u Rezoluciji, Latinović je pojasnio da se ona nalazi u elektronskoj formi u Arhivu Srpske, a originali u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

"Ako želite neki dokument, naći ćete ga u Beogradu ili fotokopiju možete naći u Arhivu Srpske", rekao je Latinović.

On je naveo da je ta građa predata Vašingtonu i da je u elektronskoj formi vraćena Srpskoj, te istakao da je Vojni arhiv u Beogradu nareferentniji kada je riječ o toj građi.

Prema njegovim riječima, u toj priči radi se o pokušaju da se predstavi nešto što nije tako.

I on smatra da je potrebno nacionalno jedinstvo o teškim temama iz srpske istorije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije