BiH

Rogić: CIK ima previše ovlaštenja, ne trebaju mu nova

Rogić: CIK ima previše ovlaštenja, ne trebaju mu nova
Foto: Nedžad Uglješa | Rogić: CIK ima previše ovlaštenja, ne trebaju mu nova

SARAJEVO - Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vlado Rogić, koji je jedini glasao protiv raspisivanja i održavanja Opštih izbora 2. oktobra, to je učinio, kako je rekao, jer ne postoje uslovi za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, a prije raspisivanja izbora morale su biti usvojene i izmjene Izbornog zakona u parlamentu BiH.

"Glavni razlog je nepostojanje zakonskih normi koje određuju kako će se izvršiti raspodjela delegata iz županijskih skupština u Dom naroda Federacije BiH", rekao je Rogić za "Večernji list".

On je dodao da je presudom Ustavni suda BiH u predmetu "Ljubić" naložio da ukinute odredbe nadomjesti zakonodavac, a to je jedino Parlamentarna skupština.

Rogić je upozorio da "CIK ne može sprovesti odluku Ustavnog suda" i da to može samo parlament BiH, te da ne postoje odredbe Izbornog zakona po kojima će se sprovesti neki dijelovi izbora.

"Izborni proces mora biti biti cjelovit. Norme po kojima će se izbori sprovoditi moraju biti unaprijed određene", ukazao je Rogić i pojasnio da zbog toga u BiH postoji dugogodišnja izborna i parlamentarna kriza.

Rogić je istakao da CIK ima previše ovlaštenja i da mu dodatna ovlaštenja ne treba propisivati.

On je poručio da se Izborni zakon mora promijeniti i ogradio se od tendencioznih izjava predsjednika CIK-a Suada Arnautovića koji je govorio o "segregaciji na osnovu enteta i etniciteta", istakavši da članovi CIK-a moraju biti profesionalni i nezavisni prema svim političkim subjektimaili narodima.

Prijavljivanje za glasanje izvan BiH do 19. jula

Iz CIK-a je danas saopšteno da rok za podnošenje prijava za glasanje na opštim izborima izvan BiH ističe 19. jula, a podnose se elektronskim putem.

"Prijave za glasanje izvan BiH dostavljaju se elektronski putem portala e-Izbori dostupnom na veb-stranici CIK-a BiH ili putem telefaksa na brojeve: +387 33/251-333 i +387/33 251-334", saopšteno je iz CIK-a.

Sve informacije u vezi sa glasanjem izvan BiH dostupne su na zvaničnoj internet stranici CIK-a BiH www.izbori.ba ili posredstvom info-linije +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili mejla: [email protected].

Nova platforma e-Izbori koja omogućava onlajn korištenje servisa CIK-a BiH razvijena je, između ostalog, s ciljem unapređenja komunikacije sa biračima i sprečavanja zloupotreba izbornog procesa.

Korisnici portala e-Izbori se za tehničku podršku pristupa portalu mogu obratiti na mejl adresu [email protected].

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije