BiH

Rot sa Komšićem i Džaferovićem: Podrška BiH na evropskom putu

Rot sa Komšićem i Džaferovićem: Podrška BiH na evropskom putu
Foto: Predsjedništvo BiH | Rot sa Komšićem i Džaferovićem: Podrška BiH na evropskom putu
N.N.

SARAJEVO - Njemački ministar za Evropu Mišel Rot najavio je podršku Njemačke BiH u njenim nastojanjima unutar evropskih integracija.

Takođe, Rot je istakao interes za nastavak Berlinskog proces.

U saopštenju Predsjedništva BiH se navodi da je Rot istakao da je EU zapravo unija vrijednosti, koje BiH treba prihvatiti i ugraditi u svoj sistem.

"U vezi trenutne krizne situacije, ministar Rot je rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, te pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija Bosne i Hercegovine, kako bi se nastavili reformski procesi", saopšteno je iz Predsjedništva.

Za inicijativu "Otvoreni Balkan" Rot kaže da ne vidi dodatnu vrijednost koja bi se pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa.

"Prednost tog procesa inkluzivnost, odnosno uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, te da u novoj inicijativi Otvoreni Balkan ne vidi dodatnu vrijednost koja bi je pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa i evropskih standarda ugrađenih u taj proces", stoji u saopštenju.

Rot je naglasio da Njemačka kontinuirano podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a za svako "miješanje ili udar na teritorijalni integritet" najavio je "snažan odgovor" Njemačke.

Njemački ministar za Evropu Mišel Rot sastao se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefik Džaferovićem.

Komšić i DŽaferović su naglasili predanost evropskoj perspektivi BiH i zahvalili što će nova njemačka Savezna vlada nastaviti dosadašnji kontitnuitet podrške.

"Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva BiH, za koji postoji konsenzus svih političkih aktera", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije