BiH

Rukovodstvu NS RS uručeno pozitivno mišljenje EK

Rukovodstvu NS RS uručeno pozitivno mišljenje EK
Foto: Narodna skupština RS | Rukovodstvu Narodne skupštine RS uručeno pozitivno mišljenje Evropske komisije

BANJALUKA - Predstavnici Delegacije EU u BiH uručili su danas rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske pozitivno mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH za status kandidata za članstvo u EU i analitički izvještaj, koji se prvi put nalazi uz mišljenje i koji upoređuje situaciju u BiH sa standardima koji se primjenjuju u zemljama članicama Unije.

Predstavnici Delegacije EU istakli su da Evropska komisija veoma ozbiljno shvata aplikaciju BiH što je potvrda da je EU predana da pruži smjernice i podršku zemlji u sprovođenju neophodnih reformi na njenom putu ka evropskim integracijama.

Mišljenje identifikuje 14 ključnih prioriteta koje BiH treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU, te pruža sveobuhvatne smjernice za postepene reforme, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ključni prioriteti obuhvataju područja demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave i osnova su procesa pridruživanja EU.

Ovo mišljenje pruža osnovu za diskusiju u Savjetu EU koji treba da donese odluku o narednim koracima na putu BiH ka EU.

Predstavnici Delegacije EU istakli su da je s tim u vezi ključno da vlasti u BiH budu formirane na svim nivoima bez odlaganja, što se navodi i u preporukama Evropske komisije.

"Formiranje vlasti na svim nivoima je ključni politički uslov kako bi mogli da krenemo sa ispunjavanjem kratkoročnih prioriteta Evropske komisije u narednih 12 mjeseci", istakli su predstavnici Delegacije EU.

Naglasili su spremnost Delegacije EU da pomogne Narodnoj skupštini Republike Srpske u procesu usklađivanja zakona sa zakonima EU, ističući da je to dug proces.

Dokumenti su uručeni potpredsjednicima parlamenta Sonji Karadžić Jovičević i Milanu Petkoviću.

Jovičevićeva je istakla opredijeljenost Republike Srpske za evrointegracije i izrazila zadovoljstvo činjenicom da evropske integracije BiH nisu uslovljene članstvom u vojnim savezima, tačnije NATO-u, ističući da to olakšava saradnju.

Ona je zahvalila Delegaciji EU na spremnosti da pomogne u procesu približavanja EU.

Petković je naglasio da su predstavnici Republike Srpske zadovoljni pozitivnim mišljenjem Evropske komisije i dodao da se nada dobroj saradnji u narednom periodu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije