BiH

Rusi suspendovali finansiranje OHR-a

Rusi suspendovali finansiranje OHR-a
Foto: Nedžad Uglješa | Rusi suspendovali finansiranje OHR-a

SARAJEVO, BANJALUKA - Ruska Federacija je informisala OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

"Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a", rekli su iz ruske ambasade za "Nezavisne novine".

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra. 

"Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto", navedeno je na sajtu OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

"U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira", rečeno nam je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su nam da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, "ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije".

Osvrnuli su se i na Kristijana Šmita, kojeg, podsjetimo, Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

"Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Šmita kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Šmitom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Savjeta bezbjednost UN-a za ovu funkciju", rekli su za "Nezavisne novine" iz  Ambasade Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Savjeta za sprovodenje mira, američki ambasador u BiH Majkl Marfi nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela. 

"Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIC", istakao je Marfi tokom nedavne posjete Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije