BiH

Rusija nije podržala komunike PIK-a

Rusija nije podržala komunike PIK-a
Foto: N.N. | Rusija nije podržala komunike PIK-a
Goran Lajić

SARAJEVO – Nismo našli mogućim da se pridružimo komunikeu koji su usvojili naši partneri u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIK), saopšteno je danas iz Ruske ambasade u BiH nakon sjednice političkih direktora PIK-a.

U ruskoj ambasadi su sa žaljenjem konstatovali da su komunikei PIK-a postali politički instrument koji jednostrano prikazuje stvarnost.

Oni ističu da nezavisnom i profesionalnom treba biti i djelatnost CIK-a koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora.

"CIK ne može dozvoliti sebi da bude upleten u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti. Predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju nakon sjednice Upravnog odbora PIK-a koji je je podržao rad Centralne izborne komisije u vezi sa pripremama za lokalne izbore ove godine.

Upravni organ PIK-a pozvao je organe vlasti u BiH da bez daljnjeg odlaganju imenuju Vladu FBiH, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje su još uvijek neimenovane.

U saopštenju OHR se navodi da je Upravni odbor PIK-a pozvao i da se prioritetno postigne dogovor o izbornim pravilima za Mostar, koji mora ostati jedinstveni grad, te da se ova situacija mora odmah riješiti nezavisno o ostalim neriješenim pitanjima. Oni su pozdravili i napore vlasti na svim nivoima u borbi protiv pandemija korona virusa, te pohvalili građane BiH za suočavanje sa vanrednim okolnostima uz značajan stepen discipline, solidarnosti i jedinstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije