BiH

Rusija nije podržala komunike PIK-a

Rusija nije podržala komunike PIK-a
Foto: N.N. | Rusija nije podržala komunike PIK-a

SARAJEVO – Nismo našli mogućim da se pridružimo komunikeu koji su usvojili naši partneri u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIK), saopšteno je danas iz Ruske ambasade u BiH nakon sjednice političkih direktora PIK-a.

U ruskoj ambasadi su sa žaljenjem konstatovali da su komunikei PIK-a postali politički instrument koji jednostrano prikazuje stvarnost.

Oni ističu da nezavisnom i profesionalnom treba biti i djelatnost CIK-a koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora.

"CIK ne može dozvoliti sebi da bude upleten u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti. Predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju nakon sjednice Upravnog odbora PIK-a koji je je podržao rad Centralne izborne komisije u vezi sa pripremama za lokalne izbore ove godine.

Upravni organ PIK-a pozvao je organe vlasti u BiH da bez daljnjeg odlaganju imenuju Vladu FBiH, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje su još uvijek neimenovane.

U saopštenju OHR se navodi da je Upravni odbor PIK-a pozvao i da se prioritetno postigne dogovor o izbornim pravilima za Mostar, koji mora ostati jedinstveni grad, te da se ova situacija mora odmah riješiti nezavisno o ostalim neriješenim pitanjima. Oni su pozdravili i napore vlasti na svim nivoima u borbi protiv pandemija korona virusa, te pohvalili građane BiH za suočavanje sa vanrednim okolnostima uz značajan stepen discipline, solidarnosti i jedinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije