BiH

Pratite nas na Google news

Ruski mediji opširno o posjeti Čubrilovića

Ruski mediji opširno o posjeti Čubrilovića
Foto: Srna | Ruski mediji opširno o posjeti Čubrilovića
N.N.

BANJALUKA - Zainteresovani smo za dosljedno proveđenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje Rusije i Republike Srpske. Rusija Republiku Srpsku smatra glavnim političkim i ekonomskim partnerom u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da će ova vaša posjeta ojačati našu međuparlamentarnu saradnju, ali i ukupne odnose između Rusije i Republike Srpske.

Rekla je to predsjednica Savjeta Federacije Federalne skuštine Valentina Matvijenko tokom susreta sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem o kojoj ruski mediji opširno izvještavaju.

"Ruska gazeta" ističe da ruske vlasti veoma cijene konstruktivnu saradnju sa Republikom Srpskom i da su opredijeljene za jačanje svih vidova te saradnje, a posebno za stalno jačanje međuparlamentarnih odnosa.

"Rado se sjećamo naše posjete prošle godine, prijateljske atmosfere, gostoprimstva i topline s kojom je dočekana naša delegacija u Republici Srpskoj", prenosi "Ruska gazeta" riječi Valentine Matvijenko.

"Ruska gazeta" piše i da je predsjednik Narodne skupštine Srpske istakao da je  prošlogodišnja posjeta Valentine Matvijenko Republici Srpskoj bila važan događaj ne samo za njene stanovnike, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, te je uputio poziv delegaciji Ruske Federacije da ponovo posjeti Republiku Srpsku koji je Matvijenko prihvatila.

Mediji prenose i izjavu Čubrilovića da su Srbi u Bosni i Hercegovini zahvalni Rusiji na podršci koju im pruža.

"Naša posjeta Ruskoj Federaciji važna je za cijelu zemlju, a ne samo za Republiku Srpsku. Naš svaki korak prema Rusiji pomno se prati i on kod jednih izaziva odobravanje, a kod drugih bijes. Кada je riječ o Repubici Srpskoj, mi smatramo da je saradnja sa Rusijom veoma važna i da se njeni stavovi ne mogu i ne smiju ignorisati, nego naprotiv", rekao je Čubrilović.

Кako izvještavaju ruski mediji, na sastanku je bilo riječi o pitanjima bilateralne saradnje, te jačanju kulturnih i političkih odnosa Ruske Federacije i Republike Srpske. 

Sagovornici su saglasni da se stavovi Rusije i Srpske podudaraju kada je riječ o većini međunarodnih pitanja. 

"Svjesni smo da su patriotske snage, zainteresovane za dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje s Rusijom, na posljednjim izborima dobile veoma široku podršku stanovnika Republike Srpske", rekala je Matvijenko, a izvještavaju ruski mediji.

Mediji prenose i riječi Čubrilovića koji je istakao da se bivši predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je sada predsjedavajući Predsjedništva BiH,  nada susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu početkom juna. 

Predsjednik Narodne skupštine nakon sastanka sa Valentinom Matvijenko dao je intervju za televizijski kanal Vmeste-RF.

On će se danas, drugog dana zvanične posjete Moskvi sastati sa poslanicima ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija, te Anatolijem Кarpovim, koji je bivši svjetski šampion u šahu.

Кasno poslije podne planiran je i susret predsjednika Čubrilovića sa  predsjednikom Кomiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Кonstantinom Кosačevim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije