BiH

SAD i EU: Snažna podrška teritorijalnom integritetu BiH

SAD i EU: Snažna podrška teritorijalnom integritetu BiH
Foto: Arhiva | SAD i EU: Snažna podrška teritorijalnom integritetu BiH

VAŠINGTON - SAD i EU ujedinjene su kada je riječ o snažnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, kao i zajedničkom radu na promovisanju ustavne i reforme izbornog sistema i na održavanju funkcionalnosti institucija na nivou BiH, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na stranici Stejt departmenta.

U saopštenju, koje je izdato nakon nedavnog sastanka državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, navodi se da postoji ozbiljna zabrinutost zbog pojačane retorike podjele u BiH.

SAD i EU pozvale su sve strane u BiH da poštuju i zaštite zajedničke institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake radi napredovanja na putu evropskih integracija, uključujući sprovođenje relevantnih reformi, uz napomenu da su Vašington i Brisel spremni da omoguće takve korake.

U saopštenju se naglašava da SAD i EU u potpunosti podržavaju proces proširenja EU i da su saglasne u vezi sa daljim jačanjem saradnje na zapadnom Balkanu, radi pružanja podrške napretku regiona na evropskom putu.

Navodi se da je pristupanje EU prioritet cijelog zapadnog Balkana i pomaže konsolidovanju demokratskih institucija, zaštiti ljudskih prava i unapređenju vladavine prava.

"Taj region pripada EU. Bliža integracija poboljšaće stabilnost i doprinijeti napretku ljudi u regionu. U tom kontekstu, naglašavamo da pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom treba započeti bez odgađanja", ističe se u saopštenju.

Kada je riječ o Srbiji i pitanju Kosova i Metohije, naglašena je važnost dijaloga pod okriljem EU, koji je ključni mehanizam za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Stejt department ističe da EU i SAD, nakon nekoliko sedmica tenzija na sjeveru srpske pokrajine, žele da ohrabre Beograd i Prištinu da se uključe u trajnu i održivu deeskalaciju i da izbjegavaju postupke koji predstavljaju prijetnju stabilnosti.

EU i SAD pružile su podršku borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosmetu, ali je naglašeno da nasilje nad civilima, novinarima, policijom i predstavnicima vlasti nije prihvatljivo.

U saopštenju se pozivaju sve političke snage u Crnoj Gori da zajedno rade na očuvanju strateške orjentacije koja odražava želju naroda te zemlje da se sprovedu neophodne reforme, kako bi nada u evropsku budućnost postala stvarnost. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije