BiH

SDA, DF i SBB pritišću HDZ zbog Mostara

SDA, DF i SBB pritišću HDZ zbog Mostara
Foto: N.N. | SDA, DF i SBB pritišću HDZ zbog Mostara

SARAJEVO - SDA, Demokratska fronta i SBB vrše pritisak na HDZ da popusti u vezi sa održavanjem izbora u gradu Mostaru, ali iz partije čiji je predsjednik Dragan Čović mudro šute i ne žele ovih dana davati izjave u vezi s tim pitanjem.

Naime, SDA, DF i SBB, čiji su lideri Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić, traže da se pitanje izbora u Mostaru odvoji od procesa izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se naredne godine napokon održali izbori u Mostaru. Građani ovog grada posljednji put vlast su birali 2012. godine.

O Mostaru se juče raspravljalo i na sjednici Predstavničkog doma FBiH, pa su neki poslanici tražili da Parlament preuzme brigu o tom gradu do izbora, uz obrazloženje da nije dobro da je sav novac ove lokalne zajednice u rukama dva čovjeka.

Izetbegović je nedavno poručio da, kada su u pitanju pregovori o izmjenama Izbornog zakona sa HDZ-om, Mostar treba izdvojiti iz tog paketa.

"Moramo imati izbore u Mostaru iduće godine. Druge potrebne izmjene Izbornog zakona se moraju osigurati kroz provođenje svih presuda Evropskog suda, isključujući uspostavu izbornih jedinica na osnovu etničkih principa", kazao je Izetbegović.

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF BiH, rekao je za "Nezavisne" kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona da treba ići na implementaciju presuda sudova i najnovije presude Suda za ljudska prava vezane za Mostar.

"Suštinski je važno da se pitanje Mostara riješi odmah kako bi građani tog grada imali pravo glasa na lokalnim izborima u oktobru 2020. godine", kazao je Đonlagić.

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke i Mostarka, koja je državu BiH tužila zbog diskriminacije i nemogućnosti da bira i glasa u gradu na Neretvi i koja je pred sudom za ljudska prava u Strazburu dobila spor, kaže za "Nezavisne" da će izbora u Mostaru biti i da joj je drago što o tome više ne odlučuju SDA i HDZ.

"Da oni odlučuju, izbora ne bi bilo, jer njima odgovara status kvo i da, kao i do sada, novac i pozicije dijele između sebe. Srećom, presuda kaže, ukoliko stranke u narednih šest mjeseci ne dogovore, onda će to učiniti Ustavni sud BiH, koji će donijeti privremeno rješenje. Izbora će biti, da li u oktobru ili dva-tri mjeseca poslije, uglavnom će ih biti", uvjerena je Baralija.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, ističe za "Nezavisne" da, pošto je čitav proces formiranja vlasti netransparentan, ne raspolaže informacijama o tome ko šta od koga traži.

"Na osnovu onoga što znam, smatram da će se desiti scenario u kojem će formiranje vlasti u FBiH ostati na čekanju, ali će izbori u Mostaru biti održani", zaključuje Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije