BiH

SDA: Neće Dodik odlučivati o migrantskim centrima

SDA: Neće Dodik odlučivati o migrantskim centrima
Foto: Anadolija/Arhiva | SDA: Institucije odlučuju gdje će biti izmješteni migrantski centri, a ne Dodik

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da državne institucije nadležne za migrante moraju donijeti odluke o rasporedu migrantskih centara, a ne srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U ovoj stranci smatraju da Dodik ima za cilj produbljenje problema sa migrantima, te da je duži period deklarativno zagovarao rješavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rješenje.

"To pokazuju i njegove posljednje izjave, u kojima se protivi izmještanju migrantskih centara iz urbanih područja USK, pri tome šireći teorije zavjere i međunacionalnu mržnju", saopštila je SDA.

Kako dalje navode, Dodikov jedini cilj jeste da usmjeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizovao i njihovim građanima napravio sigurnosni problem i otežao život.

"Nedopustivo je da se, umjesto sigurnosnih koriste etnički i politički kriteriji, i da se teret migrantske krize usmjerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci. Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rješavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU a ne samo općine s bošnjačkom većinom", stoji u saopštenju SDA.

SDA smatra da neodržive i teze da je Ministarstvu bezbjednosti po ovom pitanju potrebno odobrenje opštinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela.

"Jesu li za postojeće migrantske centre u USK postavili kao uslov odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova? ", pita SDA.

Na kraju zaključuju da nadležne institucije trebaju donijeti odluke na na temelju bezbjednosne analize i profesionalnih kriterijuma, što, kako dalje kažu, znači da migrantskim centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigdje u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije