BiH

SDA, SNSD, HDZ i DF nova vlast u BiH

SDA, SNSD, HDZ i DF nova vlast u BiH
SDA, SNSD, HDZ i DF nova vlast u BiH
Uroš Vukić, Nihada Hasić

SARAJEVO, BANJALUKA - Vlast na nivou BiH, možda i prije Nove godine, formiraće SDA, HDZ BiH, SNSD i Demokratska fronta Željka Komšića.

Ovo nam je nezvanično rečeno u većini političkih partija, osim u SDS-u, gdje tvrde da se pobjedom Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH Savezu za promjene otvaraju vrata za formiranje vlasti na državnom nivou.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da izbor Ivanića otvara vrata vlasti i SDS-u, ali da neće ulaziti u nju po svaku cijenu i zbog fotelja već kako bi uradili nešto da narod ove zemlje živi bolje.

PARLAMENT: Prema juče objavljenim nepotpunim informacijama, u parlamentu BiH, koji broji 42 poslanika, iz FBiH će sjesti njih 28, i to devet iz SDA, zatim po pet iz DF-a i SBB BiH, HDZ BiH - HNS će imati četiri, SDP tri i HDZ 1990 i BPS Sefera Halilovića po jednog poslanika. Što se tiče državnih poslanika iz RS, prema sadašnjim podacima koji su podložni promjenama SNSD će imati šest poslanika, SDS četiri, PDP - NDP i DNS - NS, SDA i SP RS po jednog. Postoji mogućnost da SP RS ostane bez mandata koji bi najvjerovatnije otišao SDS-u.

U svim pobjedničkim strankama nezvanično kažu da je ključ za formiranje vlasti na nivou BiH u rukama HDZ BiH, ali da je sve izvjesnije da će kao partnera najveća hrvatska stranka birati SNSD i uz SDA i DF formirati tu vlast s obzirom na to da je u sadašnjim okolnostima nemoguća zajednička vlast SDA i SBB BiH.

"Očekujemo da učestvujemo u sastavljanju Savjeta ministara BiH i to je jedina realna opcija", rekao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji naglašava da će i prije novembra započeti nezvanični razgovori o formiranju vlasti i da je ubijeđen da će prvo biti formirani NS RS i Vlada RS.

Vlast na nivou FBiH i kantona, od koji zavisi formiranje i federalnog i državnog doma naroda, mogli bi činiti SDA, DF i HDZ BiH. U prilog tome ide i jučerašnja izjava Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, koji je po broju osvojenih glasova na drugom mjestu na nivou FBiH, odmah iza SDA.

"Osvojili smo 15 ili 16 poslaničkih mandata na svim nivoima više nego 2010. godine. Osvojili smo i petnaestak mandata više nego DF, ali naša politika je da, ipak, budemo izvan vlasti i da budemo lideri opozicije", rekao nam je Radončić, dodajući da njegova stranka neće blokirati formiranje kantonalnih skupština odnosno izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, koji potom bira i delegate za Dom naroda parlametna BiH.

MATEMATIKA: Matematički gledano, vlast u kantonima i FBiH mogle bi činiti tri kombinacije stranaka. U prvoj, to su SDA, DF i HDZ BiH, u drugoj varijanti su SDA, SBB i HDZ BiH i treća, koja bi u opoziciji ostavila SDA, izbornog pobjednika, jer bi vlast činili HDZ BiH, DF i SBB.

Zvaničnici SDA i HDZ BiH juče su naglasili da je neprihvatljivo i malo realno da SDA kao pobjednik izbora ostane bez vlasti, jer i u HDZ-u godinama unazad zagovaraju princip poštovanja volje naroda i građana.

U SDA i HDZ BiH, koje su dobile najveću podršku bošnjačkog i hrvatskog biračkog tijela, vjeruju da sada, za razliku od 2010. godine, neće biti blokada pri izboru delegata federalnog, odnosno državnog parlamenta.

"Nema prostora za odugovlačenje i političko ucjenjivanje. Za državu i rješavanje teških pitanja koja su pred nama najbolje je da vlast po vertikali, od kantona do nivoa BiH, čini ista, velika i stabilna parlamentarna većina", ocijenio je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

SDP BiH, pobjednik prošlih opštih izbora, saopštio je da demokratskim putem ide u opoziciju jer su po rezultatima u FBiH tek na četvrtom mjestu. Genjac kaže da, ipak, SDP može biti u "igri" za vlast ako se namjerava ista struktura stranka u novoj većini okupiti na svim nivoima vlasti.

"Moramo voditi računa o broju delagata u domovima naroda i o većini u klubovima naroda", izjavio je Genjac.

U Demokratskoj fronti, koja je po broju glasova za bh. parlament na drugom mjestu, odmah iz SDA, ističu da ne žele u vlast po svaku cijenu.

DOMOVINA: Što se tiče RS, stvari su manje-više jasne i gotovo je izvjesno da će vlast formirati SNSD, DNS i SP uz pomoć još nekih poslanika, bilo "preletača" iz drugih stranaka ili poslanika iz koalicije Domovina. Ulazak Domovine u vlast u RS zavisiće od ulaska SNSD-a ili neke stranke iz RS u Vladu Federacije BiH, što je sasvim izvjesno jer godinama unazad HDZ BiH ima svog čovjeka u Vladi RS.

U svim partijama ističu da još nisu vođeni nikakvi razgovori na temu formiranja vlasti u RS i da se tek očekuju, kako kažu, sastanci svih sa svima, jer trenutno je situacija u neku ruku polarizovana pošto će SNSD, DNS i SP imati 44 poslanika, a SDS, NDP, PDP i Domovina 39.

"Što se tiče vlasti u RS, dva bloka su polarizovana, nismo imali razgovore ni sa kim. Zajedno s nama su ostale članice Saveza za promjene i nećemo sa SNSD-om jer smo mi dva različita svijeta", rekla je Pandurevićeva.

Na pitanje strahuju li u SzP da bi moglo doći do osipanja i prelaska u tabor SNSD - DNS - SP, Pandurevićeva kaže da ne vidi zbog čega bi došlo do toga.

Ono što je još izvjesno u RS jeste da će DNS, koji ima najbolju pregovaračku poziciju, dobiti mjesto premijera RS.

"Ne znamo ni sa koliko ćemo stranaka razgovarati. Sve opcije su moguće, ali je prva da DNS dobije to mjesto", rekao je Marko Pavić, lider DNS-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije