BiH

Pratite nas na Google news

SDA: Vlada je populistička; SDP: Dosadni su više iz SDA

SDA: Vlada je populistička; SDP: Dosadni su više iz SDA
Foto: Nedžad Uglješa | SDA: Vlada je populistička; SDP: Dosadni su više iz SDA
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Iako predstavnici šestorke (Narod i pravda, Naša stranka, SDP, SBB, DF i BOS) koji su na vlasti u Kantonu Sarajevo tvrde da njihove nesuglasice nisu toliko velike da bi narušile koaliciju, po kuloarima se sve više govori o tome da su razlike u razmišljanjima nepremostive i da bi u narednim mjesecima moglo doći do prekompozicije vlasti u ovom kantonu.

Naime, ukoliko dođe do dogovora između stranaka partnera na nivou BiH i FBiH, sa SDA u koaliciju bi trebalo da uđu SBB i DF, jer će dobiti pozicije u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH, što bi značilo da će doći do promjena u KS, a i Bakir Izetbegović, lider SDA, od samog početka govori kako koalicioni partneri moraju biti na svim nivoima. Izetbegović je prije nekoliko dana izjavio da u paketu ide i šestorka kada je u pitanju formiranje vlasti, te da će doći do promjena i u Kantonu Sarajevo.

Igor Stojanović, šef Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini KS, poručio je SDA da više ne priča istu priču, već da, ako može, sruši šestorku.

"Dosadni su više iz SDA. Godinu dana pričaju kako će promijeniti vlast u kantonu. To je njihovo demokratsko pravo. Neka sakupe 51 posto i neka ruše već jednom", kazao je Stojanović za "Nezavisne".

Najavljivali su oni iz SDA, kaže Stojanović, da će Vlada pasti u martu, pa u julu, pa u septembru, pa u oktobru i dodaje da se kompromisno uvijek dođe do rješenja iza kojeg stane Vlada šestorke.

"Dok god se ne dogode najave formiranja vlasti na drugim nivoima, ova vlada će biti stabilna. Mi smo model kako bi trebalo da funkcionišu zajednički stranke koje imaju različite ideologije. Interes građana mora biti iznad ideologija", kazao je Stojanović.

Zvonko Marić, šef Kluba poslanika SBB-a u Skupštini KS, za "Nezavisne" ističe da se često moglo čuti kako će šestorka otići s vlasti te da je to jedan psihološki momenat koji često koriste određeni političari.

"Razgovarali smo u utorak o radu šestorke i naravno da tu ima razmimoilaženja. U svakoj porodici ima nesuglasica i te nesuglasice se prevazilaze, a šestorka još djeluje, te nesuglasice zasad nisu fatalne za nju. Ne znam otkud stalna tenzija da je šestorka pred raspadom. Mi smo pod zakletvom, i šta god da se desilo, ne smijemo se osvrtati nego usmjeriti svu energiju da bi građanima bilo bolje", ističe Marić.

Dodaje da u SBB-u nisu opterećeni koalicijama i da oni na isti način djeluju i djelovali su i kada su bili i kada nisu bili na vlasti.

Mahir Dević, šef Kluba poslanika SDA u Skupštini KS, kaže za "Nezavisne" da je predsjednik stranke najbolja adresa da se govori o mogućim prekompozicijama u vlasti na nivou KS. Međutim ističe, kada je u pitanju situacija u KS i problemi sa kojima je suočena šestorka, da je to evidentno i da su konstantno tematske sjednice, a ne sjednice na kojima bi trebalo da se donose važni zakonski akti.

"U redu je da vam treba nekoliko mjeseci da se uputite u posao, ali i nakon godinu dana nema nijednog ozbiljnijeg zakonskog rješenja, tako da to najbolje govori o tom populizmu i neradu aktuelne Vlade KS", zaključio je Dević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije