BiH

SDA i HDZ bez dogovora

SDA i HDZ bez dogovora
Foto: Nedžad Uglješa | SDA i HDZ bez dogovora

SARAJEVO - SDA i HDZ opet nisu postigle dogovor u vezi sa formiranjem Vlade FBiH, tako da je njeno formiranje i dalje na čekanju.

Osim ovog, dogovor nije postignut ni u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, o situaciji u gradu Mostaru i drugim problemima koji opterećuju odnose u FBiH.

Nakon razgovora delegacije SDA i HDZ-a, predvođenih predsjednicima ovih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da nije postignut rezultat u vezi sa Vladom FBiH, jer rješenje nije pronađeno, ali to ne znači da se neće naći.

"Za ovakva teška pitanja potrebno je imati 10-20 sastanaka da bi 21. donio rezultat", rekao je lider SDA i dodao da će ovakvih razgovora biti još. Po njegovom mišljenju, treba odmah krenuti u formiranje vlasti i restruktuiranje federalne vlasti, jer se čitava federalna vlada ne može formirati u jednom danu.

"Ali, možemo imati novog predsjednika FBiH i zamjenike i krenuti u proces", istakao je Izetbegović i naglasio da će sutra, nakon sastanka sa DF-om i SBB-om, tražiti da se krene u restruktuiranje Vlade FBiH. Dodao je da ima pomaka u vezi sa presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, ali da ne bi govorio o suštini.

Istakao je da nije postignut ni dogovor u vezi sa situacijom u gradu Mostaru, jer SDA smatra da treba požuriti i da u pronalasku rješenja treba da učestvuje i međunarodna zajednica, koja je, po njegovim riječima, kumovala sadašnjim rješenjima.

Čović je rekao da sastanak nije organizovan s ambicijom da se napravi konačni dogovor.

"Ali, jesmo za to da nastavimo razgovarati o mnogim pitanjima", istakao je Čović i dodao da su iznese neke želje i promišljanja o budućnosti. Dodao je da je već odavno dogovoreno da se krene u reorganizaciju FBiH, jer, kako je objasnio, postoje neka ministarstva koja su neustavna i njih treba ukloniti.

"Vjerovatno imamo zajedničke ideje da se formiraju neka nova ministarstva", kazao je Čović i dodao da je, po njegovom mišljenju, ključna tema sastanka bio Izborni zakon. Kako je objasnio, vođeni su razgovori na teme Predsjedništvo BiH, Dom naroda FBiH i grad Mostar. Kako je rekao, umjereno je optimističan da se dogovor može postići kada je u pitanju Predsjedništvo.

"Minimum koji mi možemo prihvatiti kao dio našeg međusobnog dogovora je da Hrvati mogu birati svog legitimnog predstavnika", istako je on i dodao da, kada su sjedili sa međunarodnim predstavnicima u Ambasadi SAD iznijeli su stav tada da će izbori u Mostaru biti sigurno. Govoreći o Domu naroda FBiH, Čović kaže da ne mogu da prihvate to da hrvatski klub u tom domu popunjava bošnjačka opcija, niti da Hrvati iz zapadne Hercegovine popunjavaju Klub Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije