BiH

SDA zbog online sjednice prijeti krivičnim prijavama

SDA zbog online sjednice prijeti krivičnim prijavama
Foto: Zlatan Čekić | SDA zbog online sjednice prijeti krivičnim prijavama

BIHAĆ - Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Skupštini USK zatražio je u petak da najavljena online sjednica, na kojoj bi trebalo da bude razmatrano usvajanje neophodnih finansijskih dokumenata za funkcionisanje Unsko-sanskog kantona, ne bude održana, navodeći da se radi o grubom kršenju zakonskih propisa.

U suprotnom, navode iz SDA, biće primorani podići krivične prijave protiv odgovornih, jer bi se održavanjem sporne sjednice proizvelo niz krivičnih djela. Također, izražavaju i sumnju u vjerodostojnost pisma koje je poslao Anel Šahinović (SDP), vijećnik koji se nalazi na liječenju u Turskoj i čiji je glas neophodan za usvajanje budžeta Unsko-sanskog kantona.

"Izražavamo ozbiljnu sumnju u pismo koje nema potpis svog autora, a također, prema našim saznanjima, kolega Šahinović se nalazi u takvom zdravstvenom stanju da se postavlja pitanje da li je u mogućnosti pravilno rasuđivati, sudjelovati u radu Skupštine i zdravorazumski donositi odluke", kaže Jasmin Musić, predsjednik Kluba poslanika SDA.

Ideju o održavanju online sjednice ranije su podržali predstavnici Nezavisnog evropskog saveza (NES) i Socijaldemokratske partije, stranaka koje čine kičmu vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Vladajućem koalicionom savezu već duže vrijeme nedostaje jedan glas za donošenje bitnih dokumenata i odluka, što bi se promijenilo uključivanjem Šahinovića u rad Skupštine.

Ramiz Halkić, predsjedavajući ovog zakonodavnog tijela, kaže kako će online sjednicu sazvati čim Vlada dostavi utvrđeni prijedlog budžeta za ovu godinu.

Podsjećamo da se Unsko-sanski kanton od početka ove godine nalazi u finansijskoj blokadi, jer nije usvojen budžet, te u nekoliko navrata nije uspjelo usvajanje odluke o privremenom finansiranju USK.

Trenutno ne postoji skupštinska većina za donošenje ovih odluka, ali ni za promjenu aktuelne vlasti, zbog čega najviše trpe budžetski korisnici, kojima ne mogu biti isplaćene zarađene plate niti finansirani drugi materijalni troškovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije