BiH

SDP inicira formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj

SDP inicira formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj
Foto: Screenshot/Facebook | SDP najavio formiranje trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj

SARAJEVO – SDP danas je obznanio inicijativu za formiranjem trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da će ovih dana uputiti poziv svojim koalicionim partnerima, ali su pozvani i drugi koji žele da mijenjaju političku scenu.

Najavio je razgovore i sa nevladinim sektorom, te poručio da je licemjerno da se neki kandiduju iz Republike Srpske, a žive i rade u Federaciji BiH. Istakao je i važnost da taj politički blok bude višenacionalan.

Vojin Mijatović, član Predsjedništva SDP-a iz Republike Srpske, kazao je da je evidentna priča da su dva politička subjekta koj imaju najviše glasova u RS, a koji djeluju i u Federaciji SDP i SDA, i uz ostale političke subjete koji podržavaju Ustav i suverentitet BiH, ima 60.000 glasova u RS.

"CIK je promijenila pravilnik i pokušaćemo prijaviti i animirati što veći broj ljudi u dijaspori. Ako ostanemo na ovom iznosu to su dva poslanika u Predstavničkom domu iz RS i osam poslanika u Narodnoj skupštini RS i to će omogućiti da popunimo Dom naroda BiH i da smo u koaliciji da izaberemo Srbina u Domu naroda", rekao je Mijatović.

Nikšić je naglasio da ovaj blok mora imati i kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, iako nema izgleda da će pobijediti, ali to bi značilo da postoji politički kapacitet za građansku BiH.

"Nude se razni non paperi, evo da i mi ponudimo jedan", kazao je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije