BiH

"SDP podvalom želio formirati klub Srba"

"SDP podvalom želio formirati klub Srba"
Foto: N.N. | "SDP podvalom želio formirati klub Srba"

DRVAR - Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je Srni da građani srpske nacionalnosti ispaštaju zbog neformiranja Kluba Srba u ovom domu, ali da su prozreli namjeru SDP-a čiji je pokušaj formiranja ovog kluba prošle sedmice bio klasična prevara.

Broćeta je istakao da su dešavanja na sjednici Doma naroda u petak, 4. oktobra, kada je delegat iz SDP-a Igor Stojanović podnio incijativu za konstituisanje Kluba Srba, jasno pokazala da SDP nema iskrene namjere kada je riječ o srpskom stanovništvu u FBiH.

"Mi smo to bojkotovali, nismo željeli otići na sjednicu", rekao je Broćeta i dodao da je na ovaj način SDP želio da "na pokvaren način dođe do pozicije mjesta predsjednika Kluba Srba i da SDP počne manipulisati tim klubom".

On smatra da predsjednik Kluba Srba i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH pripada nekome iz Livanjskog kantona, jer su izabrani srpskim glasovima.

"Bolje razumijemo položaj Srba u Federaciji i borimo se za njegovo poboljšanje", naveo je Broćeta.

On je rekao da građani srpske nacionalnosti ispaštaju zbog neformiranja Kluba Srba jer sve što bi kroz vitalni nacionalni interes mogli pokrenuti za sada stoji po strani, a postoji mnogo oblasti gdje su Srbi ugroženi i gdje bi taj instrument mogao da se koristi.

Broćeta pita SDP od kuda njihova briga za Klub Srba i za Srbe u FBiH.

"Jasno smo im postavili pitanje da li su ikada, unazad deset godina pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, i nisu imali odgovore. Ali, imali su i uvrede da su moji lični govori na granicama fašizma i da dobijam naloge iz centrale iz Banjaluke", naglasio je Broćeta i dodao da je SDP želio da Klub Srba postane opozicioni instrument, ali im nije uspjelo.

On je naveo da ima delegata u Domu naroda za koje se "ne zna ni ko su niti čiji su".

Broćeta je naglasio da Srbi, koji nemaju svoje predstavnika u izvršnoj vlasti Federacije, ne mogu nigdje da se obrate da bi dobili sredstva za infrastrukturne projekte ili bilo šta drugo što je neophodno.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović zatražio je 4. oktobra da bude konstituisan Klub Srba i izabran njihov predsjednik kako bi ravnopravno učestvovali u radu ovog tijela, ali je ta inicijativa propala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije