BiH

SDP predlaže uvođenje funkcija "predsjednika i premijera BiH"

SDP predlaže uvođenje funkcija "predsjednika i premijera BiH"
Foto: Arhiva / Ilustracija | SDP predlaže uvođenje funkcija "predsjednika i premijera BiH"

SARAJEVO - SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije "predsjednika i dva potpredsjednika BiH", kao i "premijera BiH".

SDP bi, navedeno je u prijedlogu amnadmana, uveo predsjednika i potpredsjednike BiH, koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih.

Kandidati bi, prema SDP-u, bili "direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH".

Amandmanima, koje predlaže Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH, se nadležnosti koje su oduzete od entiteta jedino mogu vratiti uz jednoglasan pristanak BiH i dva entiteta.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Tu bi se dodala i potpuno nova tačka "podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH", kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

SDP-ovim prijedlogom amandamana drastično bi se povećao broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa sadašnja 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, SDP u svojim amandmanima koje predlaže, taj broj povećava na 87. Kao obrazloženje za to navodi "proširenje nadležnosti države BiH", kao i jačanje nadležnosti Predstavničkog doma.

Dvije trećine bile bi birane iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske, neposredno na izborima, pri čemu bi tri mjesta bila garantovana predstavnicima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

Broj delegata u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan sa 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Predstavničkgi dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog SDP-ovih amandmana na Ustav BiH na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine zakazane za 9. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije