BiH

"SDS i PDP da izađu iz uloge bošnjačkih sljedbenika"

"SDS i PDP da izađu iz uloge bošnjačkih sljedbenika"
Foto: Srna | "SDS i PDP da izađu iz uloge bošnjačkih sljedbenika"

ISTOČNO SARAJEVO - Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac pozvao je predstavnike SDS-a i PDP-a da prestanu sa licemjernim ponašanjem, izađu iz uloge sljedbenika bošnjačkih političkih partija i da u punom kapacitetu podrže političku bitku SNSD-a i koalicionih partnera za legalno i legitimno predstavljanje Republike Srpske i srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH.

"Ovo što se danas dešava SNSD-u u Sarajevu, sutra će se desiti bilo kojoj drugoj srpskoj političkoj partiji koja pobijedi na izborima u Republici Srpskoj. Ne smije se i ne može dopustiti Bošnjacima da biraju s kim će vršiti vlast u Sarajevu jer samo srpski narod u Republici Srpskoj ima ustavno i dejtonsko pravo da bira svoje predstavnike u zajedničkim institucijama“, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Izjave predstavnika SDS-a i PDP-a, koji za neuspjeh u formiranju vlasti i nefunkcionisanje institucija u Sarajevu krive SNSD i predsjednika te stranke Milorada Dodika, Košarac je ocijenio kao licemjerno ponašanje koje doprinosi produbljivanju političke krize.

"Želim da budem potpuno jasan - bilo koga iz Republike Srpske ko želi da uđe u novi Savjet ministara, sačekaće ucjene i uslovljavanja Bakira Izetbegovića i dva bošnjačka člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Isti uslovi važiće za sve iz Republike Srpske jer SDA sada ima većinu u Predsjedništvu BiH i želi da je iskoristi kako bi, uz podršku dijela međunarodne zajednice, Srbima i Hrvatima nametnula svoju političku volju i zahtijevala ispunjavanje bošnjačkih političkih ciljeva. To se ne smije dopustiti", upozorio je Košarac, koji je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je predstavnike SDS-a i PDP-a upitao da li su spremni da prihvate ucjene i uslove Izetbegovića, Džaferovića i Komšića i da uđu u vlast u Sarajevu pod uslovima koje diktiraju SDA i pojedini međunarodni zvaničnici.

"Pozivam Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, kao predsjednike SDS-a i PDP-a, da odgovore na pitanje da li su spremni da prihvate ucjene bošnjačkih političkih predstavnika ili će, zajedno s nama iz SNSD-a, braniti ustavno pravo Republike Srpske da u Sarajevu bude predstavljena u skladu sa izbornom voljom srpskog naroda. Trećeg puta nema i ne može ga biti", zaključio je Košarac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije