BiH

SDS odlučuje ko ide u prošlost, novi predsjednik u februaru

SDS odlučuje ko ide u prošlost, novi predsjednik u februaru
Foto: Dražan Pozderović | SDS odlučuje ko ide u prošlost, novi predsjednik u februaru

BIJELJINA, BANJALUKA - Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) odlučiće u subotu da li će biti prihvaćene ostavke predsjednika stranke Mirka Šarovića i kompletnog Predsjedništva, koje su podnesene na sjednici Predsjedništva SDS-a održanoj 4. novembra u Banjaluci, a nakon katastrofalnih izbornih rezultata.

Ukoliko ostavke budu prihvaćene, SDS očekuju unutarstranački izbori na kojima će se birati novo rukovodstvo stranke, a to bi trebalo da bude u februaru 2023.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, najviše šansi da preuzme kormilo najjače opozicione partije u Republici Srpskoj ima Milan Miličević, aktuelni predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik opštine Teslić.

Miličević je i na prethodnim izborima za predsjednika SDS-a bio glavni kandidat za ovu funkciju, ali je tada većinu glasova dobio Mirko Šarović.

Ali, prije nego što bude izglasano ko će biti novi predsjednik SDS-a, Glavni odbor stranke prvo treba da usvoji ponuđene ostavke najvišeg rukovodstva.

Iz SDS-a za "Nezavisne novine" kažu da je na dnevnom redu sjednice tačka izbori i analiza izbora, a da ponuđene ostavke ne bi trebalo da se dovode u pitanje.

"Biće vjerovatno diskusija na temu podnesenih ostavki i onda bi stranka trebalo da funkcioniše onako kako je predviđeno Statutom. Prihvatanje ostavki rukovodstva znači da to rukovodstvo može ostati na čelu stranke u tehničkom mandatu, ili da se izabere neko tijelo koje će stranku voditi do izbora, a postoji možda i opcija da do izbora stranku vodi predsjednik Glavnog odbora", kaže za "Nezavisne novine" Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a.

Unutarstranački izbori počinju odmah nakon odluka Glavnog odbora, kaže Vasić.

"Uskoro slijede izbori u mjesnim, opštinskim i gradskim odborima, a onda kao vrhunac toga delegati na sjednici Skupštine završavaju posao. Računam da bi to trebalo biti do februara ili najkasnije u februaru", navodi Vasić.

Odgovarajući na naše pitanje da li se nečije ime već izdvojilo za predsjedničku fotelju, Vasić poručuje:

"Sigurno da je tu i Milan Miličević, ali vjerovatno će biti još kandidata. Kandidature će proizaći i iz izbora na nižim nivoima. Desili su se redovni izbori, tako da ne moramo da idemo u vanredne zbog loših rezultata", ističe Vasić koji će na sjednici rukovodstva stranke zastupati stav da stranka mora da se podmladi, ali provjerenim kadrovima.

"Ja sam za to da se stranka malo podmladi, ali da se zadrži nešto starijih zbog iskustva u rukovodećim strukturama, ali i da ostanu u stranci. Jer bilo bi pogubno da stranka koja ima 10 odsto članstva koje nikada neće izdati i promijeniti da kažemo da su to stariji i da ne trebaju. To je ludost. Ali u rukovodećim strukturama je neophodna promjena, ljudima koji su prepoznatljivi u stranci, a ne da neke ljude koji su juče došli odmah stavljamo na rukovodeća mjesta", rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije