BiH

SDS tražio da glasačke kabine budu okrenute prema posmatračima, zahtjev odbijen

SDS tražio da glasačke kabine budu okrenute prema posmatračima, zahtjev odbijen
Foto: Srna | SDS tražio da glasačke kabine budu okrenute prema posmatračima, zahtjev odbijen

BIJELJINA - Iz SDS-a je uoči referenduma o opozivu gradonačelnika Bijeljine saopšteno da Izborni zakon kaže da biračka kabina treba biti otvorena prema posmatračima.

U saopštenju se navodi da Gradska izborna komisija u Bijeljini njihov prigovor odbila uz obrazloženje da je Pravilnikom o sprovođenju opoziva propisano da otvor glasačke kutije treba da bude okrenut prema zidu, što u SDS-u smatraju da je van zakona.

"Ovakva odluka Gradske izborne komisije predstavlja pripremu za izbornu krađu kojom bi glasač iza zastora u kabini mogao iz džepa izvući nebrojen broj glasačkih listića i ubaciti ih u biračku kutiju bez da ga iko od posmatrača primijeti", navodi se u saopštnju.

Iz SDS-a su poručili da su spremni da "sve neregularnosti spriječe na biračkim mjestima".

Predsjednik Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine Dijana Savić Božić izjavila je danas Srni da je prigovor SDS-a o glasačkim kabinama odbijen na prvostepenom i drugostepenom organu i da je to pravosnažno okončano.

"Glasačke kabine moraju biti okrenute kako je to propisao Pravilnik /o sprovođenju opoziva/ i Izborni zakon Republike Srpske. Ne primjenjuju se drugi zakoni u entitetu kada je u pitanju opoziv gradonačelnika", rekla je Božićeva.

Ona je dodala da su kabine okrenute prema zidu, tako da niko ne može vidjeti kako birač glasa.

Božićeva kaže da je prvostepeni organ Komisija za sprovođenje opoziva, a drugostepeni Republička izborna komisija.

Tokom današnje predaje izbornog materijala biračkim odborima Božićeva je rekla da se u Komisiji ne obaziru puno na zlonamjerne izjave.

"Predsjednici biračkih odbora aspsolutno su odgovorni za svoj rad i ne treba da slušaju političke subjekte što ih savjetuju, ni nosioce izvršne i zakonodavne vlasti, nego da rade isključivo po Izbornom zakonu Republike Srpske i Pravilniku o sprovođenju opoziva", istakla je Božićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije