BiH

SDS želi trasu preko Bijeljine, SNSD negoduje

SDS želi trasu preko Bijeljine, SNSD negoduje
Foto: NN | SDS želi trasu preko Bijeljine, SNSD negoduje

SARAJEVO, BANJALUKA - Prije sastanka radne grupe koja treba da odredi trasu puta Sarajevo - Beograd, Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, predložio je deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase tog puta, što je izazvalo oštru reakciju poslanika SNSD-a.

Deklaracijom koju je predložio Bosić trasa bi trebalo da ide putem Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo, a kako je rekao, radi se o politički neutralnom dokumentu, kojim se pokušava skrenuti pažnja da se prilikom određivanja trase novac investira na osnovu kriterijuma koji su jasni, egzaktni i lako dokazivi.

Istu trasu koju predlaže Bosić usvojio je ljetos i Parlament FBiH, a ta činjenica bila je dovoljna pojedinim poslanicima da Bosića i SDS optuže da rade protiv interesa RS s obzirom na to da je RS od samog početka za to da put ide preko Pala i Višegrada.

Podršku Bosićevom prijedlogu već je najavio Šefik Džaferović (SDA), potpredsjednik Predstavničkog doma parlamenta BiH.

"Predstavnički dom nema nikakve ingerencije da o ovim pitanjima na ovakav način donosi odluke", rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da je Bosićev prijedlog nastavak urušavanja institucija RS.

I njegov stranački kolega Nikola Špirić i poslanik u Predstavničkom domu BiH rekao je da je deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva podrška stavu Vlade FBiH.

"Sramota je da SDS, koji ne učestvuje u radu Vlade FBiH, podržava stavove te vlade, a ne želi da čuje stav Vlade RS", rekao je Špirić.

Što se tiče dogovora entitetskih vlada, iduće sedmice treba da bude održan i prvi sastanak radne grupe u vezi s pripremama trase puta Sarajevo - Beograd. To je potvrdio Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i transporta, naglašavajući da je stav Srbije nepromijenjen i da će Srbija svoj dio puta dovesti do Kotromana, koji se nalazi u blizini Vardišta.

"Turska i dalje izražava spremnost za realizaciju ovog projekta uz uslov da se odredi trasa", rekao je Dalipagić.

Povodom definisanja trase puta danas je održan i sastanak u Vladi FBiH, gdje su ministri zajedno s gradonačelnicima i načelnicima Tuzle, Bijeljine, Brčkog, Žepča i Orašja predstavili planove izgradnje i istakli da svi uslovi, ekonomske i demografske pretpostavke govore da treba povezivati sjeveroistočni dio BiH.

"Svi uslovi, ekonomske i demografske pretpostavke za izgradnju brze ceste su tu. Ostaje nam samo da na određeni način sve aktere angažiramo u ovom projektu", rekao je Fadil Novalić, federalni premijer.

Jasmin Imamović i Mićo Mićić, gradonačelnici Tuzle i Bijeljine, istakli su da je neophodno povezivanje najpotentnijih dijelova BiH te da se radi i o povezivanju entiteta i naroda, a sjeveroistočna Bosna bi se brže razvijala.

"I Bijeljina i Tuzla i Brčko i Žepče su privredni gradovi. Sve to ide u prilog izgradnji naše trase. Ta trasa postoji prostornoplanski, neophodno ju je realizirati", kazao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije