BiH

SIPA dobija mobilne telefone od jedne marke

SIPA dobija mobilne telefone od jedne marke
Foto: Ilustracija/Arhiva | SIPA dobija mobilne telefone od jedne marke

SARAJEVO - Savjet ministara BiH donio je Pravilnik o dopunama Pravilnika o korištenju telefona.

"Na taj način se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava nabavka mobilnih uređaja od operatora za 1 KМ kako bi se omogućilo određenim radnicima pristupanje jedinstvenoj mreži, koja omogućava komuniciranje bez dodatnih troškova, a radi ostvarivanja financijskih ušteda", navode iz Savjeta ministara BiH,

Podsjećaju da je ranije Pravilnikom o korištenju telefona onemogućena nabava mobilnih uređaja u institucijama BiH, a ograničenja su uvedena i propisivanjem maksimalnih iznosa u korištenju telefona kao i sužavanjem liste korisnika mobilne telefonije.      

Na sjednici je donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, uz određene korekcije na sjednici.

Izmjenama i dopunama Regulatornom odboru željeznica BiH odobrena je nabava jednog vozila srednje klase, umjesto vozila niže klase, kako je to bilo predviđeno ranijim  pravilnikom. Istovremeno je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa utvrđeno pravo na korištenje službenih vozila za specijalizirane namjene, za potrebe inspektorata po uzoru na druge institucije koje vrše inspekcijski nadzor.

Savjet ministara je jednoglasno usvojilo Informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine (OBA BiH).

OBA u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH izradiće idejni projekt objekta, procjenu potrebnih  finansijskih sredstava i definirati rokove za njegovu realizaciju te će Savjetu ministara BiH dostaviti prijedlog odluke na razmatranje.

"Na taj način bi se trajno riješio problem smještaja OBA BiH, uz ispunjavanje   međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka", navode iz Savjeta ministara BiH.

Podsjećaju, da je još 2006. godine za potrebe izgradnje sjedišta OBA kupljena parcela i postojeći objekt u Ulici Adema Buće u Sarajevu (upravne zgrade preduzeća "Zrak"), koji su uknjiženi na BiH, ali izgradnja nije realizovana zbog nedostatka sredstava.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH za 2023. godinu, uz korekcije na sjednici. Osim utvrđivanja osnovice za dosadašnja 53 diplomatsko-konzularna predstavništva BiH, Odlukom se uvode osnovice za još 10 DKP-a BiH koja su u fazi formiranja.  Prijedlog osnovice za obračun plaća u DKP-ima BiH za 2023. godinu urađen je na bazi podataka Međunarodne komisije Ujedinjenih nacija za državnu službu i uključuje, među ostalim, objavljene UN-ove indekse o troškovima života i stanovanja za decembar 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije