BiH

SIPA okončala provjeru 10 kandidata za ministre i zamjenike

SIPA okončala provjeru 10 kandidata za ministre i zamjenike
Foto: Nedžad Uglješa | SIPA okončala provjeru 10 kandidata za ministre i zamjenike

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) okončala je provjere za 10 od 11 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH iz stranaka iz RS i iz HDZ BiH za koje su zahtjevi za provjeru u tu agenciju pristigli prošle sedmice, potvrdio je za Avaz Luka Miladinović, portparol SIPA.

Miladinović je potvrdio i da je SIPA dobila zahtjeve za provjeru još osam kandidata za ministre i zamjenike ministara, a za koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas utvrdila da ispunjavaju uslove da uđu u novi saziv Savjeta ministara BiH.

Riječ je o kandidatu za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađenu Božoviću, kandidatu za ministra sigurnosti Fahrudinu Radončiću, kandidatkinji za ministricu vanjskih poslova Biseri Turković te kandidatu za ministra odbrane Sifetu Podžiću.

U SIPA su radi provjera stigla i imena kandidata za zamjenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića, koji su, također, već provjereni u CIK.

Miladinović je rekao da SIPA užurbano radi na provjerama kako bi taj proces što prije bio okončan i kako bi rezultati bili dostavljeni što prije Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.

Miladinović je kazao da ne može govoriti o rezultatima provjera, jer je saopštavanje rezultata provjera u nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Provjere u SIPA okončane su za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministra civilnih poslova BiH. SIPA je završila provjere i za kandidate za zamjenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića i Ljiljanu Lovrić.

Kako saznaje Avaz, do kraja radnog dana provjere će biti okončane i za Vladimira Mijatovića, kandidata za zamjenika ministra sigurnosti.

Inače, od brzine okončanja provjera u SIPA zavisi hoće li sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi bio imenovan Savjet ministara BiH biti održana 23. ili 30. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije