BiH

Pola godine nakon izbora pod lupom glasanje putem pošte

Pola godine nakon izbora pod lupom glasanje putem pošte
Foto: Arhiva / Ilustracija | SIPA pretresa CIK BiH

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izuzela je dokumentaciju iz Centralne izborne komisije BiH, a u vezi sa glasanjem iz inostranstva i putem pošte i to po prijavi više osoba iz opštine Teslić.

SIPA je akciju sprovela po usmenoj naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema nezvaničnim informacijama, predmet je, pored prijave za opštinu Teslić, formiran na osnovu nekoliko prijava koje su pristigle Tužilaštvu BiH, a koje su bile slične po svom sadržaju.

Izvor "Nezavisnih" pojašnjava da su u toku same izborne kampanje, ali i odmah nakon izbora, u Tužilaštvo BiH stigle desetine prijava, kako političkih aktera tako i pojedinaca, a sve u vezi sa glasanjem putem pošte.

"Radi se provjera glasačkih listića koji su odbačeni, jer se nisu slagali potpisi sa ličnim kartama i na glasačkom listiću", ispričao je između ostalog izvor "Nezavisnih" blizak istrazi.

Inače, većina odbačenih glasačkih listića, odnosno onih koji se nisu brojali, odnosi se na glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Na ovaj način glasaju oni koji nisu upisani u Centralni birački spisak, ali su se na osnovu lične karte prijavili da glasaju putem pošte ili na samom nepotvrđenom glasačkom listiću u mjestu gdje su se prijavili za glasanje.

Prema nezvaničnim informacijama, ovo nije prvi put da je SIPA u CIK-u, a prije nekoliko dana bili su na razgovoru i interesovali se o samim procedurama u vezi sa glasanjem putem pošte kada su i najavili svoj dolazak i izuzimanje dokumentacije neophodne za provjeru po osnovu prijave.

I sam Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, potvrdio je da se već petnaestak dana vrše predistražne radnje Tužilaštva BiH i uvid u određenu dokumentaciju te da je Kolegijum CIK-a donio zaključak da se sva dokumentacija koju traže dostavi na uvid.

"Istražioci SIPA koji koordinišu zajedno sa Tužilaštvom danas su bili manje od pola sata i ne radi se ni o kakvim upadima, kako su pojedini mediji javnosti pokušali da predstave kao senzacionalizam", rekao je Bakalar.

On je rekao da se krivična prijava odnosi na aktivnosti u Centru za brojanje glasova te, što se njih tiče, da je CIK dostupan i da ništa ne krije te da SIPA postupa po naredbi Tužilaštva BiH koje, koliko mu je poznato, mora ispitati navode iz svake krivične prijave, pa tako i ove.

Da je pregledana dokumentacija u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, potvrdili su i u Tužilaštvu BiH, gdje su rekli da je zajedno sa istražiocima SIPA i postupajući tužilac te da će tek nakon pregleda dokumentacije odlučiti o daljim koracima.

Podsjećanja radi, prilikom zaključivanja Centralnog biračkog spiska pojavila se sumnja u kompletan proces, jer je u jednom trenutku više od 120.000 ljudi prijavljeno za glasanje iz inostranstva, a tada su pojedine političke partije i pojedinci tražili da se ti glasovi uopšte ne uzimaju u obzir, jer je i više nego očigledno da se radi o manipulaciji.

Kasnije, Centralna izborna komisija BiH odbila je upis u izvor iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 osoba, jer je za njih utvrđeno da ih je po desetine prijavljeno na istim adresama.

Na kraju CIK je odlučio da se na Centralnom biračkom spisku za glasanje izvan BiH nalazi 101.771 birač, međutim i za neke od njih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije