BiH

SIPA putem svjedoka utvrđivala identitet Jasmina Keserovića

SIPA putem svjedoka utvrđivala identitet Jasmina Keserovića
Foto: N.N. | SIPA putem svjedoka utvrđivala identitet Jasmina Keserovića

SARAJEVO - Pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH danas je u Sudu BiH ispričao kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.

Ovaj prvi svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je Keserović identifikovan kao jedno od više lica okarakterisanih kao bezbjednosno opasna zbog upućivanja poziva na određene radnje protiv državnih institucija, javnih ličnosti i lica druge nacionalnosti.

Svjedok je rekao da su obavili razgovor sa šest ženskih osoba koje su se vratile iz Sirije, kao i zaštićenim svjedokom "M-2", koji su na fotografijama predočenim u skladu sa zakonom prepoznali Keserovića.

Svjedok se saglasio sa odbranom Keserovića da Sipa 2013. nije sprečavala državljane BiH da idu za Siriju, navodeći da su to činili kasnije, nakon što su UN svrstale "Islamsku državu" u terorističke organizacije i nakon što je zabranjen odlazak na strana ratišta.

Branilac Senad Dupovac sugerisao je da 2013. i 2014. Sipa nije sprečavala odlaske, jer, kako je rekao, tada je bilo "`Arapsko proljeće` i borba za demokratiju pod plaštom Amerike", prenosi Birn.

Svjedok se nije saglasio sa braniocem da fotografije predočene svjedocima nisu bile odabrane u skladu sa propisanim odredbama.

Nakon davanja iskaza, svjedok, koji je na početku dao lične podatke, zatražio je da se, zbog prirode posla koji obavlja, njegovo ime i slika ne objavljuju u javnosti, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Član Sudskog vijeća Džemila Begović nakon njegovog saslušanja sugerisala je da nema potrebe izvoditi svjedoke koji će prepričavati kako je vođena istraga.

Ona je rekla da se pretpostavlja da državne agencije vode istragu zakonito, a da se dokazi o tome mogu sprovoditi eventualno kasnije, ukoliko odbrana osporava zakonitost istražnih radnji.

Begovićeva je napomenula da se njena sugestija odnosi generalno na rad tužilaca.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da je za presudu potrebno utvrđivanje činjenica van razumne sumnje, a ne pretpostavki.

Imajući u vidu mjere koje je zatražio prvi svjedok, i uvažavajući sugestiju sudije, on je predložio da saslušanje drugog svjedoka, takođe pripadnika Sipe, bude odgođeno, navodeći da će ga pozvati kasnije ukoliko bude potrebe.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. otišao u Siriju i kao pripadnik takozvane Islamske države učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Odbrana je na ročištu ponovila da pregovara sa tužiocem o priznanju krivice, te da je u petak nastavak njihovih razgovora.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svjedoka 3. juna ukoliko stranke prije toga ne obavijeste Sud da su postigle sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije