BiH

SNSD: Nastaviti unapređenje studentskog standarda

SNSD: Nastaviti unapređenje studentskog standarda
SNSD: Nastaviti unapređenje studentskog standarda

BANJALUKA - Republika Srpska treba da nastavi sa unapređenjem kvaliteta nastavnog procesa na visokoškolskim ustanovama, ali i ulaganja u podizanje studentskog standarda, poručili su danas članovi Savjeta za visoko obrazovanje Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Banjaluka Željko Mirjanić i Srđan Amidžić.

Oni smatraju da bi u narednom periodu trebalo obezbijediti dostupnost informacija o visokoškolskim ustanovama i studijskim programima u Srpskoj, stimulisati mlade talente i studente na studijama za deficitarna zanimanja, te afirmisati rad Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Mirjanić, koji je i kandidat SNSD-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice tri, rekao ja da je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske u prethodnom mandatu učinio mnogo za razvoj visokog obrazovanja u Srpskoj.

"Podnoseći amandman na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, uvažili smo stav Unije studenata i omogućili studentima više obaveznih ispitnih rokova, ispitnih termina, produženo je trajanje apsolventskog staža studenatima, a omogućen i blagovremeni početak školske godine", rekao je Mirjanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Mirjanić je podsjetio da su tokom prošle i ove godine poslanici SNSD-a stipendirali određeni broj studenata u Srpskoj, i to onih redovnih studenata za koje je Unija studenata Republike Srpske smatrala da im je to najpotrebnije.

Član Savjeta za razvoj visokog obrazovanja SNSD-a Banjaluka i kandidat SNSD-a za poslanika u Narodnoj skupštini Srpske iz Izborne jedinice tri Srđan Amidžić rekao je da su, gledajući materijalnu stranu, uslovi studiranja u Srpskoj najpovoljniji u regionu.

On je dodao treba nastaviti i rad na podizanju kvaliteta nastavnog procesa, a u skladu sa potrebama tržišta rada omogućiti prekvalifikaciju radne snage.

Kada je riječ o upisnoj politici na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj Mirjanić i Amidžić smatraju da treba podsticati upis studenata na studijske programe za deficitarna zanimanja, ali da studentima treba ostaviti slobodu da upisuju ono što žele snoseći odgovornost za dalju sudbinu na tržištu rada.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije