BiH

Pratite nas na Google news

SNSD i DNS će pokušati da ispeglaju odnose

SNSD i DNS će pokušati da ispeglaju odnose
Foto: N.N. | SNSD i DNS će pokušati da ispeglaju odnose
Mirsada Lingo Demirović, Bojana Živanić

BANJALUKA, SARAJEVO - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da će koalicija sa DNS-om opstati i poručio je da je sutrašnji sastanak te dvije stranke tražio njihov koalicioni partner.

"Koalicioni sporazum sa DNS-om važi na republičkom nivou, a na lokalnom nivou svako odlučuje s kim će sarađivati. To je funkcionisalo dobro, a problem je nastao u Prijedoru", rekao je Dodik i dodao da će sutrašnji razgovori sa DNS-om biti prijateljski. Dodao je da su SNSD i DNS dugi niz godina koalicioni partneri i da je saradnja partija uvijek bila uspješna.

"Uspješna je kada se držimo određenih kriterijuma. Prvi je da je naša koalicija vezana za republički nivo vlasti, a da su naše organizacije na lokalnom nivou slobodne da dogovaraju politike i međusobnu saradnju", rekao je Dodik.

Dodao je da je negdje DNS bio na lokalnom nivou u vlasti sa opozicijom sa republičkog nivoa, a čak ima primjera da je SNSD negdje u dobroj saradnji sa PDP-om na lokalnom nivou i do sada to nije bio problem.

"Imali smo činjenicu da DNS podržava vlast u Bijeljini, koja se još smatra bastionom SDS-a, a da je bilo sasvim dovoljno da naprave koalicionu saradnju s nama na lokalnom nivou i mi bismo imali skupštinsku većinu i sve bi bilo drugačije. Ali mi nismo smatrali da treba da kažemo da prekidamo saradnju i nismo je prekinuli", istakao je Dodik.

Podsjećamo, DNS je nedavno saopštio da zaustavlja dalje političko djelovanje u okviru koalicije.

Kako je Dodik objasnio, neke partije vole široku demokratiju, sastaju se po kafanama i koriste društvene mreže za spekulacije, ali političari moraju da ostanu racionalni i da budu posvećeni cilju. Ističe da SNSD ne vodi nikakve razgovore u tajnosti.

"Ali, možemo da čujemo ili je to samo spekulacija, da to nije tako na nekim drugim stranama", dodaje lider SNSD-a.

Kao jedna od spekulacija koja se juče pojavila bila je da su SDS i PDP ponudili visokom funkcioneru DNS-a i njenom poslaniku u Narodnoj skupštini RS Milanu Radoviću mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Lider SDS-a Mirko Šarović za "Nezavisne" je rekao da je, što se tiče te informacije, ne može potvrditi, dok je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao da to nije tačno.

"To prvi put čujem", rekao je Borenović.

Nemanja Vasić, visoki funkcioner SDS-a, kazao je "Nezavisnim" da kao stranka nisu pregovarali sa DNS-om.

"Da li je pregovora bilo na nivou predsjednika stranaka, to vam ne mogu reći", kazao je Vasić, dok njegov kolega Dragan Mektić ističe da SDS sa svima pregovara, osim sa SNSD-om. Iz SDS-a i PDP-a poručuju da su u toku konsultacije o inicijativi za zakazivanje sjednice Predstavničkog doma BiH. Ove dvije stranke na nedavnim razgovorima vrhova stranaka rekle su da i one mogu da formiraju većinu u ovom domu.

Na pitanje da li će SNSD odstraniti DNS iz koalicije ukoliko ta stranka podrži Šarovića, Dodik je rekao da bi volio da mu je postavljeno pitanje da li u tome ima logike, navodeći da je njegov odgovor da ima.

"Ovaj stepen koaliranja je urađen za nivoe Srpske i BiH. Na bazi toga i resursa koje DNS ima u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu BiH i dogovora koji smo imali u vezi sa Domom naroda - podrazumijeva se da smo zajedno. Svako iskakanje iz toga dovodi u pitanje taj nivo dogovora, ali vjerujem da se to neće desiti", zaključio je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije