BiH

SNSD i SDA bez rješenja o strukturi Savjeta ministara BiH

SNSD i SDA bez rješenja o strukturi Savjeta ministara BiH
Foto: Nedžad Uglješa | SNSD i SDA bez rješenja o strukturi Savjeta ministara BiH

SARAJEVO - Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije na današnjem sastanku, održanom u Parlamentaroj skupštini BiH, nisu našli rješenje u pogledu sastava Vijeća ministara BiH, izjavio je potpredsjednik SDA Adil Osmanović navodeći da delegacije nisu ulazile u raspored resora, već da su raspravljale o pitanjima koji broj ministara će biti iz Federacije BiH i iz Republike Srpske.

SDA je opredjeljena da se što prije uspostavi vlast na nivou FBiH i BiH, rekao je Osmanović. Najviše smo vremena potrošili iznoseći argumente da je potrebno poštivati Ustav i zakone i da se godišnji plan treba što prije usvojiti, naveo je Osmanović.

"Ono što smo mi kazali da se na čelu Vijeća ministara redovno rotiraju Srbin, Bošnjak i Hrvat. Ono što je uvijek bilo je da ako je na mjestu predsjedavajućeg bio Srbin onda su mogli računati na još dva ministarstva", istakao je Osmanović.

"Očekujemo od SNSD –a ako imaju "plan b" neka on bude u skladu sa Ustavom i zakonom. Imamo dogovor sa DF-om, očekujemo i da nam se drugi pridruže da imamo adekvatnu parlamentarnu većinu, očekujemo i druge stranke. DF može ponuditi ministra iz bilo koje grupe, iz bilo kog naroda, a na nama je da se dogovorimo", rekao je Osmanović.

"Samim izborom rukovodstva određena je okosnica parlamentarne većine, pa smo uspjeli da od 23 poslanika povećamo na još tri. Niti ja niti SDA nismo DF smatrali bošnjačkim blokom, oni su građanska stranka. Mi njih nećemo uslovljavati koga će predložiti, istakao je Osmanović.

Očekuje da će u narednoj sedmici doći do sastanka SDA, SNSD i HDZ BiH gdje će se sva otvorena pitanja staviti na sto.

Sastanku su prisustvovali u delegaciji SDA Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u delegaciji SNSD-a bili Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije