BiH

Pratite nas na Google news

SNSD uputio inicijativu Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK-a

SNSD uputio inicijativu Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK-a
Foto: Ilustracija | SNSD uputio inicijativu Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK-a
Srna

BANJALUKA - SNSD je danas zvanično uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK) da izbori budu odgođeni za 15. novembar.

"U potpunosti smo uvjereni da smo Ustavnom sudu uputili valjanu argumentaciju da je ta odluka donesena u suprotnosti s važećim zakonima. Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo u iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da je CIK imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici, i to maksimalno za 30 dana.

"Ukoliko je datum izbora bio sporan, onda su mogli da pomjere izbore sedam dana ranije, a nikako poslije kao što su uradili. Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti naše argumente i da će ova odluka CIK-a biti poništena, te da će početi da se urušava kompletna spirala nezakonitosti u vezi s CIK-om koja je započela onog dana kada su na potpuno nelegitiman i nelegalan način, kršeći zakone, izabrani članovi CIK-a", naglasio je Kovačević.

On je poručio da je SNSD u potpunosti spreman za izbore, te da insistira da oni budu održani u zakonskom roku 4. oktobra.

"SNSD je spreman da ponovo ostvari pobjedu i da nastavimo zajedno s našim građanima da razvijamo sve lokalne zajednice u Srpskoj", rekao je Kovačević.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK prolongirao za 15. novembar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije