BiH

SPS: Zaključci NS RS i dalje obavezni, nećemo učestvovati u predstavama

SPS: Zaključci NS RS i dalje obavezni, nećemo učestvovati u predstavama
Foto: N.N. | SPS: Zaključci NS RS su i dalje obavezni, nećemo učestvovati u predstavama
N.N.

BANJALUKA - Stav Socijalističke partije Srpske jeste da nema nikakve rasprave i dijaloga o statusu Republike Srpske, ni sa predstavnicima FBiH, ni sa bilo kojim drugim predstavnicima. Jedina adresa i jedina koja ima kredibilitet za takvu vrstu rasprave je Narodna Skupština, koja je u više navrata jasno iskazala složan stav i donijela zaključke koji služe kao mehanizam zaštite interesa Republike Srpske, navodi se u saopštenju SPS-a.

"Za stavljanje statusa Republike Srpske na bilo kakav pregovarački sto, niko nema ni ovlaštenja ni kredibilitet. Status Republike Srpske je neupitan i danas niko ne može da osporava Dejton za koji garantuje i naša matica Srbija i zemlje okruženja i najveće svjetske sile. Potezanjem tih tema, sami dovodimo u pitanje naš status. Imamo stavove i odluke NS RS kojih moramo da se pridržavamo i vrijeme je da se pozabavimo privredom, demografskom politikom, uvođenjem reda u javni sektor i pogotovo uvođenjem reda, transparentnosti i domaćinskog poslovanja prilikom trošenja novca građana Srpske i njihovog zaduživanja. To su prioriteti i bilo bi neophodno za svaku od ovih tema održati posebnu sjednicu NS RS. FBiH ne upravlja našim zdravstvom ili našim šumama, nije zadužena za podršku privredi tokom i nakon pandemije i nije odgovorna za našu demografsku politiku. Najbolje bi bilo da svi narodni poslanici i članovi Vlade prošetaju gradom i pitaju ljude šta misle o njihovim 'velikim temama', referendumima, razdruživanjima i sličnim inicijativama koje po svim dosadašnjim iskustvima, ne dožive ni početak realizacije i uglavnom služe u dnevnopolitičke svrhe", stoji u saopštenju SPS.

Odlukama Narodne Skupštine je kreiran mehanizam zaštite interesa Srpske, ali je neophodno da te iste odluke poštuju svi izabrani predstavnici građana Srpske, kažu u SPS.

"Po pitanju mehanizma zaštite interesa Srpske smo već više puta postigli saglasnost izabranih predstavnika građana u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i te usvojene stavove smatramo obavezom. Očekujemo i od ostalih poslanika, članova Vlade i izabranih predstavnika u organima BiH da stavove i zaključke Narodne Skupštine smatraju obavezom. Onda nećemo dolaziti u situaciju da o trošku građana organizujemo sjednice na kojima ćemo ponavljati nešto što je svima jasno i što smo već usvojili kao zaključke", kaže se u saopštenju SPS.

SPS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije