BiH

Šalenberg: Obezbijediti da BiH ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan EU

Šalenberg: Obezbijediti da BiH ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan EU
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šalenberg: Obezbijediti da BiH ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan EU
Fena

BRISEL - Ministri spoljnjih poslova zemalja Evropske unije razmatraće na današnjem sastanku u Briselu, između ostalog, situaciju u BiH, za koju ocjenjuju da se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka rata 1995. godine.

Uoči tog sastanka ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg potvrdio je da bi se u okviru te tačke dnevnog reda moglo razmatrati pitanje nametanja sankcija Republici Srpskoj i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku čemu se protive neke od članica EU, kao i izmjenama Izbornog zakona.

"BiH je veoma bliska našem srcu i u suštini i praktično naš je susjed. Veoma sam bio uključen u rasprave i tokom Sigurnosne konferencije u Minhenu jer ovo što se trenutno dešava izuzetno nas brine", dodao je Šalenberg.

"Za njih je ono što je jasna crvena linija da se o integritetu BiH ne može raspravljati i potrebno je obezbijediti da BiH, ali i cijelo područje zapadnog Balkana ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan Evropske unije", naveo je on.

Kako je istakao "sada je potreban jedinstven i jasan stav Evropske unije i za to ću se danas zalagati".

Naglasio je i da je "potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona jer smatra da će se nekad u budućnosti razmatrati prevazilaženje odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma prema briselskim standardima".

Mišljenja je da je bilo "progresa u tom smislu te da je svim političkim liderima jasno da moraju sada djelovati jer se izbori bliže".

"Sve to potrebno je uraditi, ali ugrožavanje integriteta zemlje je mnogo važnije pitanje. Povlačenje iz državnih institucija pravosuđa i vojske jednostavno nije prihvatljivo zato ćemo razmisliti kakve će se akcije povući", dodao je.

Kaže da je "već sada u pitanju povlačenje sredstava EU obezbijeđenih za BiH i to će nastaviti činiti ako Republika Srpska nastaviti ugrožavati integritet Bosne i Herecegovine".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije