BiH

Saobraćajci varalice ostali bez bijelih opasača

Saobraćajci varalice ostali bez bijelih opasača
Foto: N.N. | Saobraćajci varalice ostali bez bijelih opasača

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naredio je da se 42 saobraćajna policajca ostave bez bijelih opasača i prebace na radna mjesta sa kojih neće moći da vrše kontrolu saobraćaja, otkriva “Glas Srpske”.

Prema saznanjima "Glasa Srpske", nakon što su im u disciplinskom postupku izrečene pojedinačne novčane kazne u iznosu od 20 odsto od osnovne mjesečne plate u trajanju od jednog do četiri mjeseca, ministar Dragan Lukač naredio je da se premjeste i uklone iz saobraćajne policije.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kratko je potvrdila da je prvostepena disciplinska komisija Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS odgovornim za težu povredu dužnosti oglasila 19 pripadnika Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja (PSBS) Banjaluka, zatim 15 pripadnika PSBS Gradiška i osam policijskih službenika Policijske stanice Laktaši.

"Oni su oglašeni krivim za “neizvršavanje, nesavjesno i neblagovremeno izvršavanje poslova i zadataka iz člana 117. tačka 2. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima” i izrečene su im novčane kazne", potvrdila je Miljanovićeva.

Iako imaju pravo žalbe Policijskom odboru, naš izvor iz MUP-a tvrdi da se niko od njih neće žaliti, zato što je nepobitno utvrđeno da su odgovorni zbog pogrešnog podešavanja radara marke “TruCam”.


POVEZANA VIJEST: Saobraćajci kažnjeni, "štelovali" radare


On kaže da disciplinska komisija nije mogla nesavjesnim policijskim službenicima da izrekne teže sankcije od novčanih, ali je zato u vrhu MUP-a ocijenjeno da oni ne mogu ostati na svojim radnim mjestima.

"Prema izrečenoj disciplinskoj kazni, njima bi se od plate u tri-četiri puta odbilo ukupno 500-600 maraka, a javna je tajna da “dobar” saobraćajac toliko može da zaradi za par smjena, ako ne i za samo jedan dan. Zato je ministar Lukač odlučio da ih kazni tako što će ih ukloniti iz saobraćajne policije", tvrdi naš sagovornik.

On objašnjava i zbog čega je pokrenut disciplinski postupak protiv nesavjesnih policajaca.

"Na mjestu na kojem je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, radar se podešava da bilježi brzine preko 70 km/sat, a nesavjesni saobraćajci su ga podešavali na 150 km/sat. Mislili su da će radar u internoj memoriji bilježiti samo ako neki sumanuti vozač bude vozio preko 150 km/sat, a da sve zabilježene brzine ispod toga neće uopšte memorisati. Potom su se sa vozačima koje radar uhvati da voze preko 70 km/sat “dogovarali” da im u zamjenu za novac oproste kaznu, vjerujući da u memoriji radara ne ostaju podaci o tim brzinama i zaustavljanjima, ali Unutrašnja kontrola je ustanovila šta su radili i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak", objašnjava naš sagovornik.

Izgovori

Od 1. decembra ove godine na snazi je poseban način vršenja kontrole bezbjednosti saobraćaja u RS.

"Policija više ne može da vrši tzv. rutinsku kontrolu i da zaustavlja vozilo, osim ako vozač nije načinio vidan prekršaj. Policija sada najavljuje akcije i naznačava da li su usmjerene na kontrolu brzine, vožnje pod dejstvom alkohola ili nečega trećeg", objašnjava naš izvor iz MUP-a.

On ipak dodaje da policajac može zaustaviti bilo koje vozilo i kontrolisati vozača pod izmišljenim izgovorom da imaju dojavu da se traga upravo za takvim vozilom kao što je ono koje su zaustavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije