BiH

Sarajevo: Ništa od najavljenog skupa

Sarajevo: Ništa od najavljenog skupa
Sarajevo: Ništa od najavljenog skupa

SARAJEVO - Pristalice Fejsbuk grupe "Svi na ulice" nisu se okupili u subotu, kao što su najavili, na probnom mitingu ispred zgrade zajedničkih institucija BiH na Marin dvoru u Sarajevu.

Na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH bili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a iz MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je da nijedna nevladina organizacija nije prijavila proteste u terminu do 12.00 časova.

U pozivu, koji je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk, za danas je bilo najavljeno probno okupljanje pristalica grupe "Svi na ulice", dok je  centralni protestni skup najavljen za 10. mart.

Objavljeno je da imaju više od 9 000 pristalica i da smatraju da "narod treba da bude slobodan i da mu ne trebaju diktatori".

U organizaciji Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" danas bi u 13.00 časova ispred Ambasade Austrije u Sarajevu trebalo da budu održani protesti u znak podrške bivšem generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, koji je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija zbog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Divjak je optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.

Nekadašnjem generalu JNA, a potom i generalu Armije BiH austrijski sud odredio je juče ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj napali su pripadnici "zelenih beretki", koje su bile u sastavu Teritorijalne odbrane, kojom je komandovao Hasan Efendić, a njegov zamjenik bio je Jovo Divjak. Teritorijalna odbrana je bila podređena tadašnjem Predsjedništvu.

Divjak se ne osjeća krivim za zločine u Dobrovoljačkoj

SARAJEVO - Penzionisani general armije BiH Jovan Divjak, koji je uhapšen u Beču po potjernici Srbije, poručio je da se ne osjeća krivim za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu iz 1992. godine.

"Hvala svima koji preduzimaju mjere da se pravnim putem riješi nastali problem. Uvjeravam vas da će istina i pravda ovaj put pobijediti", navedeno je u Divjakovoj poruci koju je pročitao ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

On kaže da su već započeli pregovori sa advokatima i da je sačinjena lista advokata, stručnjaka za ekstradiciju, koji bi trebalo da budu angažovani.

Hrle je rekao za Federalnu televiziju da još nema pouzdanu informaciju zbog čega je penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen u Beču, te istakao da je čak moguće i da je riječ o tehničkoj greški.

On je naveo da zemlje EU koriste program u kojem su unesena imena osoba koja bi trebalo da budu uhapšena, ali da program nije ažuriran od 2009. godine, tako da bi se moglo ispostaviti da je hapšenje Divjaka tehnička greška.

"Ne možemo još sa sigurnošću tvrditi zbog čega je uhapšen, moguće je da je riječ o tehničkoj greški, odnosno, propustu Interpola i država EU. Početkom sljedeće sedmice ministar Ministartva spoljnih poslova Austrije doći će u BiH i donijeti više informacija nadležnim vlastima", rekao je Hrle za Federalnu televiziju.

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je ranije da je Divjak preksinoć uhapšen, prilikom ulaska na teritoriju ove zemlje, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Srbija, pod optužbom da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA, u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 1992. godine.

Austrijski sud odredio je juče Divjaku ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će podnijeti molbu Austriji za izručenje Divjaka u skladu sa rokom predviđenim Evropskim konvencijom o ekstradiciji.

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je Srni da za 14 dana, koliko traje ekstradicioni pritvor Divjaku, Srbija ima rok da se izjasni o ekstradiciji. "Donećemo tužilačku odluku kada dobijemo dokumentaciju od austrijskog suda i izjasniti se u zakonom predviđenom roku", naveo je Vekarić.

I Tužilaštvo BiH je putem Ministarstva pravde podnijelo prijedlog za izručenje Divjaka, koji je, kako je rekao, sekretar ovog ministarstva Jusuf Halilagić nepotpun.

Divjak je optužen za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA, koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH optuženih za ovaj zločin. Među licima sa potjernice su Ejup Ganić, Stjepan Kljujić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zaim Backović, Jovan Divjak, Hasan Efendić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije