BiH

Šarović: Dejtonski sporazum nema alternativu

Šarović: Dejtonski sporazum nema alternativu
Foto: Srna | Šarović: Dejtonski sporazum nema alternativu

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da Dejtonski sporazum nema alternativu i da sve legitimne zahtjeve Republike Srpske treba rješavati kroz dijalog s političkim partnerima u Federaciji BiH (FBiH) i opozicijom u Srpskoj.

"SDS se zalaže za normalne i razumne politike koje ne prizivaju sukobe na bilo koji način, te da se sva pitanja koja su važna rješavaju unutar institucija", izjavio je Šarović novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

On je naveo da je SDS spreman da razgovara o svakom legitimnom pitanju i da se ona rješavaju unutar institucija.

Prema njegovim riječima, pitanje članstva BiH u EU i "Otvoreni Balkan" su jedini pravci kojima treba ići, a ona pitanja koja dijele narode u BiH treba otvoriti i o njima razgovarati bilo gdje u BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je prisustvovao ovom sastanku, rekao je novinarima da je Republika Srpska vječna realnost i da niko nema pravo da se poigrava činjenicom da je Dejtonski sporazum neupitan s jasnom pozicijom Republike Srpske kao jednom od dva entiteta sa svim svojim nadležnostima i institucijama.

"Moramo sve učiniti da na jedan mudar i racionalan način čuvamo Dejton, a samim tim i Republiku Srpsku", izjavio je Borenović.

Borenović je dodao da je na sastanku istaknuta posvećenost ekonomskom razvoju Republike Srpske i BiH, te poziv da se kroz dijalog rješavaju svi problemi u BiH, za šta postoji saglasnost domaćih političkih elita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije