BiH

Šarović: Ovakav Ustavni sud BiH odavno je zreo za ozbiljnu reformu

Šarović: Ovakav Ustavni sud BiH odavno je zreo za ozbiljnu reformu
Foto: Ustupljena fotografija | Šarović: Ovakav Ustavni sud BiH odavno je zreo za ozbiljnu reformu

BANJALUKA - Ovakav Ustavni sud BiH odavno je već zreo za ozbiljnu reformu i postizanje dogovora oko odlaska stranih sudija iz njegovog sastava i ovu činjenicu treba uzeti u ozbiljno razmatranje što prije, poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Komentarišući Džaferovićevu kritiku Vučića, Šarović je izjavio da svako ima pravo na svoj stav i komentarisanje oko odluka Ustvanog suda jer to ničim nije zabranjeno niti sankcionisano.

"Uostalom, tako se godinama ponašamo i unutar same BiH, kritikujući, likujući ili javno podržavajući odluke Ustvanog suda i to ne bude napad na Dejton ili ustavni poredak zemlje već komentarisanje odluka institucije koja je bar u jednom dijelu BiH, prije svega u RS, na meti kritika i stručne i ukupne javnosti", poručio je Šarović.

"Svidjelo se to nekome ili ne Ustavni sud BiH ovakav kakav jeste sa trojicom stranih sudija u svom sastavu jeste jedan od ključnih generatora krize u BiH posljednjih godina i moraće doći dan kada će lideri ove zemlje sjesti i ispuniti ustavnom predviđenu obavezu ali i obavezu proisteklu iz preporuka Evropske komisijie da se Ustavni sud popuni sudijama iz BiH",  naglasio je Šarović.

Kako kaže, vjerovanje rasprostarnjeno u jednom djelu BiH, da je ovakvo stanje dobro, i da ništa ne treba mijenjati je pogrešno i ozbiljno šteti napretku i trajnom poboljšanju odnosa u BiH jer ta sitna zadovoljstva nekim odlukama Ustavnog suda vraćaju se uvijek kao bumerang novim krizama i novim podjelama u društvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije