BiH

Šarović: Rješenjima kroz nova nametanja svi biti na gubitku

Šarović: Rješenjima kroz nova nametanja svi biti na gubitku
Foto: Anadolija/Arhiva | Šarović: Rješenjima kroz nova nametanja svi biti na gubitku
Srna

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da će ukoliko visoki predstavnik u BiH rješenja bude tražio kroz nova nametanja to postati sunovrat u kome će svi biti na gubitku.

"Kristijanu Šmitu je Valentin Incko ostavio teško nasljeđe donoseći odluku koja je podijelila političku javnost, ali i cjelokuno društvo BiH. Možda je to Incko uradio i zbog svoje lične biografije, ali ovome čovjeku, kao i svima nama, ostavio je veliki teret. Teško će mu biti sa nama, a i nama će biti teško sa njim", ocijenio je Šarović.

On smatra da je iz prvih obraćanja jasno da će dijalog biti sredstvo njegovog nastupa, a upravo su razgovor i dijalog ono što i srpski predstavnici potenciraju kao rješenje krize, saopšteno je iz SDS-a.

Pozdravljajući odluku Šmita da krene putem traženja kompromisa, Šarović je rekao da nema napretka dok se domaće vlasti ne dogovore o velikim pitanjima.

"Niti jedan visoki predstavnik ne može donositi takve velike odluke, već to moramo mi sami. Vjerujem da će se Šmit, kao sjajan diplomata i kao neko ko zna da nije dobio podršku Savjeta bezbjednosti za izbor, odlučiti za put kompromisa", rekao je Šarović.

On je liderima partija iz Republike Srpske poručio da moraju da procese vode mudro.

"Smatram da mi kao predstavnici iz Republike Srpske treba da imamo inicijative, vodeći računa o našim interesima, kako prebroditi ovu krizu. Dijalog bez pobjednika je jedino rješenje ove krize", zaključio je Šarović.

Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije