BiH

Šarović: Tražićemo sjednicu skupštine o dokumentu o reformi odbrane

Šarović: Tražićemo sjednicu skupštine o dokumentu o reformi odbrane
Foto: Anadolija/Arhiva | Šarović: Tražićemo sjednica skupštine o dokumentu o reformi odbrane

​BIJELJINA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je danas da će Klub poslanika ove stranke zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o dokumentu o reformi odbrane koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

"Naša ocjena je da ovaj dokument, u suštini, uvodi BiH i Republiku Srpsku, što se nas posebno tiče, direktno u NATO proces integracija", rekao je Šarović nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Bijeljini i dodao da je to zaključak u skladu sa informacijama koje u stranci imaju, a relevantne nemaju, kao ni dokument.

Šarović je naveo da dokument nije razmatran na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, ocjenjujući da je to direktno u suprotnosti sa skupštinskom rezolucijom koja govori o vojnoj neutralnosti i principu da je, kada je riječ o vojnom svrstavanju, Republika Srpska u tom vojno bezbjednosnom smislu tamo gdje je i Srbija.

"Smatramo da je prije usvajanja i slanja dokumenta u Brisel u sjedište NATO-a bilo neophodno da se o tome povede rasprava unutar zemlje", dodao je Šarović.

On smatra da nema razloga za bilo kakvu tajnost jer je riječ o strateškom dokumentu o pitanju koje interesuje svakog građanina Republike Srpske.

"Riječ je o jednom od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina, strateškom kada je u pitanju Republika Srpska i ako nije tako važan, kao što tvrdi član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /Milorad Dodik/, zašto se drži u tajnosti i šalje u NATO štab u Briselu i zašto na njega saglasnot treba da da komanda NATO-a", upitao je Šarović.

On je ocijenio da to jasno upućuje da taj dokument "ima mnogo dalekosežniju ulogu i da na neki način potpuno jasno vrši aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/".

Šarović je naveo da dokument ima drugačiji naziv i mnogo je manji po sadržaju od prvobitnog.

Predsjednik SDS-a smatra da će ovo pitanje obilježiti cijelu narednu godinu, te najavio da će, osim rasprave u Narodnoj skupštini, povesti razgovore u svim opštinskim organizacijama stranke i obavijestiti javnost narednih dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Šarović je rekao da su pozitivna reagovanja iz Srbije i Rusije na ovaj dokument na osnovu informacija koje im je dao Dodik, iako nemaju uvid u dokument, te dodao da su neke zemlje EU ocijenile da je riječ o odblokiranom putu BiH ka članstvu u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije