BiH

Šarović: Zvizdić nas doveo u neprijatnu situaciju

Šarović: Zvizdić nas doveo u neprijatnu situaciju
Foto: Nedžad Uglješa | Šarović: Zvizdić nas doveo u neprijatnu situaciju

​SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Na današnjoj sjednici se nisu pojavili poslanici iz Republike Srpske kao ni poslanici HDZ-a, a nakon što se nije okupio dovoljan broj poslanika za kvorum, Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH sjednicu je prekinuo. 

"Razlozi nedolaska su isključivo političke prirode kako bi se onemogućilo napredovanje BiH i blokirale institucije. HDZ i stranke iz Republike Srpske ne žele održavanje, izbora, povećanje plata, ekonomske reforme i slično i žele poslati poruku da je BiH nefunkcionalna država", rekao je Zvizdić naglašavajući da će se izboriti sa takvom "antibosanskom politikom koja je na sceni". 

S druge strane, Mirko Šarović, predsjedavajući Kluba poslanika SDS, PDP i DNS, rekao je da je Zvizdić sam usaglasio dnevni red i sve doveo u neprijatnu sitauciju te da Kolegijum nije uradio svoj dio posla. 

"Trebali je da se usaglase oko tačaka dnevnog reda i drugog čitanja, ali to nije urađeno, nego je predsjedavajući doma sam to uradio i doveo nas u ovu neprijatnu situaciju", rekao je Šarović ističući da za zakazivanje ove hitne sjednice saglasnost nisu dali predstavnici ni srpskog ni hrvatskog naroda. 

Inače, na dnevnom redu Hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebala se okončati procedura za brojne tačke o kojima se nije glasalo u drugom krugu. Međut tačkama, bio je i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu koji je još u junu prošle godine Predsjedništvo BiH uputilo u parlamentarnu proceduru.

Takođe, na dnvnom redu bilo je i Zakon o akcizama u BiH koji je predložio Savjet ministara BiH, a trebalo se glasati i o Prijedlogu zakona o carinskim prekršajima koji je Savjet ministara BiH u proceduru uputio po hitnom postupku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije