BiH

Šarović i Borenović o novoj vlasti na nivou BiH

Šarović i Borenović o novoj vlasti na nivou BiH
Foto: Arhiva | Šarović i Borenović o novoj vlasti na nivou BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je za "Nezavisne" da će sutra u Banjaluci razgovarati sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem i da će jedna od tema biti i mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH.

"Razgovaraćemo o svemu, pa i o mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH", kazao je Borenović i dodao da još niko iz PDP-a nije razgovarao sa SDA o ovome.

Istakao je da je formiranje nove parlamentarne većine izuzetno složeno pitanje.

"Prvo treba da dobijemo informaciju da li su propali razgovori između tri političke partije SNSD-a, SDA i HDZ BiH u vezi sa formiranjem vlasti ili još traju. Oni su potrošili godinu dana i nisu formirali novi Savjet ministara. Potrebno je vidjeti i da li je uopšte moguće imati 22 poslanika u Predstavničkom domu koji su spremni, prije svega, da odblokiraju rad parlamenta. To je prvi preduslov da bi se uopšte moglo razgovarati o nekoj  normalizaciji parlamentarnog rada koji je blokiran zahvaljujući odluci parlamentaraca iz SNSD-a koji ne žele da dostave imena članova stalnih komisija", kazao je Borenović, koji je i poslanik PDP-a u Predstavničkom domu.

Dodaje da je u Predstavničkom domu moguće formirati neku drugu parlamentarnu većinu, ali u Domu naroda to nije moguće jer tamo od 15 mjesta osam kontrolišu SNSD i HDZ, i to zahvaljujući, kako je rekao, podršci SDA.

Šarović je danas rekao da sa SDA još nije razgovarao o fomiranju vlasti, te ističe da ne vidi razlog zašto ne bi pričao s njima o toj temi.

"Ako budem sjeo sa SDA, brzo ću naći 22 poslanika", istakao je Šarović.

Dušanka Majkić (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, kaže za "Nezavisne" da PDP i SDS na sve načine nastoje da se zadrže u vlasti.

"Svako onaj ko misli da može nešto da napravi na državnom nivou mora poći od političke snage koju pojedine partije imaju unutar parlamenta, tako da, iako možda i postoji kapacitet da u Predstavničkom domu donesu odluku o tome  da budu u parlamentarnoj većini, ipak mora se voditi računa da sve osim imenovanja Savjeta ministara mora da prođe kroz Dom naroda. Nemaju nikakvu šansu, a toga su svjesni i u SDA, koja bi rado izabrala SDS i PDP da ponovo bude u  vlasti, ali su svjesni koliko je tanak taj kapacitet", kaže ona.

Smatra da  SDA i dalje nema želju da se vlast konstituiše.

"EU se sa svoje strane zalaže da se vlast formira, ali očito su i oni nemoćni, tako da BiH i dalje nezaustavljivo juri prema dnu po svim kriterijumima", kazala je Majkićeva.

Dodaje da, ukoliko se SDA jednom odluči da konstituiše vlast i da prestane sa uslovljavanjima, u SNSD-u će imati dobrog partnera da se taj posao završi.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, kaže za "Nezavisne" da je moguće napraviti novu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu BiH koji bira i Vijeće ministara, ali da  to ne bi riješilo problem s obzirom na to da bi ključni zakoni bili blokirani u Domu naroda BiH.

"Znam da razgovori između stranaka koje čine parlamentarnu većinu traju, da ima pomaka, da se stvari miču i da je moguće da dođe do sastanka i rješenja", ističe Softić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu BiH.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da je besmisleno formirati neku novu parlamentarnu većinu sa PDP-om i SDS-om s obzirom na to da ni oni ne prihvataju zakonsku obavezu, a to je slanje prvog ANP-a u Brisel.

"To znači da su, kako sada izgleda i šta govore, samo blijeda kopija politike SNSD-a i zbog toga će i dalje biti opozicija u RS", poručuje Đonlagić.

Podsjećamo, formiranje vlasti na nivou BiH zapelo je u vezi sa izborom mandatara za sastav Vijeće ministara jer Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje kandidata (Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS) slanjem ANP-a u Brisel, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi da pristane na to.

Bevanda: Novi Savjet ministara, nova energija

Moja je želja da se što prije formira Vijeće ministara, jer je normalno u ovoj situaciji gdje je sve blokirano, da kad se formira novo Vijeće ministara, onda dolaze ljudi sa energijom koji pokušavaju nešto uraditi, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

"Ja se nadam da će to biti brzo i da nećemo ići u iduću godinu sa ovakvom situacijom, jer iduće godine su lokalni izbori i mi znamo, htjeli ili ne, imali ambicija ili ne, da se fokus od proljeća na taj dio prebacuje i ta će kriza još biti dublja", istakao je Bevanda, koji je i visoki funkcioner HDZ BiH.

Po njegovom mišljenju, ANP kao tehnički dokument treba usvojiti Vijeće ministara.

"Što se mene tiče, ja sam bio stalno i imali smo urgencije za to. Ne bavim se vračanjem da li će dobiti podršku ili neće, ne znam", rekao je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije