BiH

Šarović nakon sastanka sa PDP: Uskoro dogovor oko kandidata za izbore

Šarović nakon sastanka sa PDP: Uskoro dogovor oko kandidata za izbore
Foto: Dražan Pozderović | Šarović nakon sastanka sa PDP: Uskoro dogovor oko kandidata za izbore

BANJALUKA - Mirko Šarović predsjednik SDS nakon sastanka sa Branislavom Borenovićem, liderom PDP i najužim rukovodstvom ove partije rekao je da će ove dvije stranke koordinirati aktivnosti u vezi sa eventualnim sazivanjem NSRS na temu vraćanja u zajedničke institucije BiH.

Šarović je rekao da se radi o prvom sastanku u vezi sa aktivnostima oko zajedničkih kandidata za predsedstojećim izborima te da će veoma brzo izaći sa dogovorom koja stranka će dati kandidata za koje funkcije.

Kako je dodao, trenutno se razgovara o tome koja stranka za koju inokosnu funkciju će dati kandidata, te da je PDP već izašao sa imenom, a da će SDS to uraditi kasnije.

Borenović je posjetio da je kandidat PDP za jednu od dvije funkcije Jelena Trivić te da je njihova želja da to bude kandidatura za predsjednika Republike Srpske.

"Ove dvije partije imaju mnogo toga zajedničkog", rekao je Borenović dodajući da će opozicija biti jedinstvena na predstojećim izborima.

Sama Trivićeva rekla je da je ključno za Republiku Srpsku da se SDS i PDP okupe oko vrijednosti koje će vratiti institucije koje su zarobljene i oko borbe protiv kriminala i korupcije.

Govoreći o vraćanju u institucije, Šarović je rekao da je NSRS mjesto gdje će se sresti tim povodom.

"Za nas je neprihvatljiva pozicija da neko, u ovom slučaju Dodik, kaže da će procijeniti o vraćanju u institucije", rekao je Šarović ističući da smo zahvaljujući Dodiku postali svjetski slučaj i crna ovca te da izlaz iz ove situacije vide potpuno različito od Dodika.

On je istakao da se stvari koje radi Dodik ne rade bez strategije i bez unutrašnjeg jedinstva.

"Slažem se da treba vraćati nadležnosti Republike Srpske ali ne na ovakav katastrofalan način. Sve je podređeno tome da se prolongira situacija do oktobra pa onda šta bude", rekao je Šarović dodajući da će o eventualnom vraćanju u institucije BiH poštovati odluke NSRS kakve god bile.

Borenović je rekao da je Dodikova politika doživjela krah i da se SNSD pognute glave vraća u institucije.

"Imam osjećaj da je SNSD već odlučio da se vrati u institucije BiH, a nije ispunjen ključni preduslov, odnosno rješavanje nametnute Inckove odluke", rekao je Borenović dodajući da je svima cilj vraćanje u institucije BIH ali pod uslovom rješavanja nametnutih izmjena Krivičnog zakona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije