BiH

Pratite nas na Google news

Šarović zove Pavića na saradnju

Šarović zove Pavića na saradnju
Foto: N.N. | Šarović zove Pavića na saradnju
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), rekao je da će tražiti i nove partnere za razgovor u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, te da su po tom pitanju otvoreni i za saradnju s Demokratskim narodnim savezom (DNS), koji je, kako je rekao, trenutno u zategnutim odnosima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"DNS sad ima svoje brige i probleme i na njima je da donesu odluke koje žele da donesu", rekao je Šarović nakon današnjeg razgovora vrha te partije i Partije demokratskog progresa (PDP) koje su prevodili on i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Šarović je dodao da će SDS i PDP u narednom periodu preduzeti neke korake, ne želeći otkrivati detalje, te dodao da SNSD, HDZ i SDA već godinu dana bezuspješno pokušavaju formirati novu većinu.

"Savjet ministara će formirati onaj ko uspije da obezbijedi 22 glasa u parlamentu. Sve ostalo je prazna priča", rekao je Šarović. U SDS-u i PDP-u smatraju da je njihovo legitimno pravo da uđu u pregovore o formiranju novog Savjeta ministara.

S druge strane, Darko Banjac, potpredsjednik DNS-a, rekao je "Nezavisnim" da ta stranka neće komentarisati bilo čije izjave o saradnji s njima.

"Naš stav je da ne želimo davati bilo kakve komentare sve dok ne bude bilo nešto konkretno na osnovu čega se možemo izjasniti", kratko je rekao Banjac.

Borenović je rekao da je koalicija opozicionih stranaka na proteklim izborima osvojila 250.000 glasova, a SNSD 260.000, te da im broj osvojenih glasova daje za pravo da razgovaraju i o formiranju vlasti na nivou BiH.

"BiH je i srpska, i hrvatska, i bošnjačka, i naša je obaveza da budemo prisutni u institucijama BiH i da se borimo za interese svog naroda i građana RS. Najveća izdaja bi bila da se povučemo", rekao je Borenović.

"Jedino što su SDS i PDP dobili na izborima jeste poruka da ne treba da budu ni blizu vlasti, zbog čega bi izjava Mirka Šarovića i Branislava Borenovića da imaju izborni legitimitet za pregovore o formiranju Savjeta ministara, da nije tragična, bila komična", rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević i ponovo pozvao SDS i PDP da se uozbilje, prihvate ulogu koju su im građani namijenili na izborima i shvate da političke ucjene koje Sarajevo isporučuje SNSD-u u stvari isporučuje Republici Srpskoj.

Na pitanje kako bi on riješio pitanje Godišnjeg akcionog programa za NATO, Šarović je rekao da i ovaj redukovani dokument o kojem se razgovara vodi BiH u NATO, te ističe da bi SDS predložio da se o tom dokumentu ne raspravlja prije 2022. godine, a da se u međuvremenu radi na odblokiranju Predstavničkog doma i omogućavanju da parlament BiH počne da radi.

Osim o formiranju vlasti, iz SDS-a i PDP-a su rekli da su razgovarali o Izbornom zakonu, javnim servisima u RS i posebnoj sjednici NS RS koja će biti održana krajem mjeseca. Borenović je rekao da će izborni proces izgubiti legitimitet ako se ne usvoje izmjene, podsjećajući da PDP već ima gotov prijedlog, a da je i SDS na putu da predstavi svoje prijedloge.

Što se tiče javnog servisa, oba lidera su izrazila nezadovoljstvo njegovim radom, te su istakli da će tražiti da on bude u službi svih građana RS, a ne trenutne vlasti, a u vezi s predstojećom sjednicom NS RS o deklaraciji SDA, oni su rekli da očekuju da sve stranke iz RS budu uključene u prijedloge i zaključke, a ne da oni, kako su rekli, budu doneseni s jednog mjesta bez učešća opozicije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije