BiH

Satertvejt zabrinuta miješanjem u pravosudnu nezavisnost Ustavnog suda BiH

Satertvejt zabrinuta miješanjem u pravosudnu nezavisnost Ustavnog suda BiH
Foto: Ilustracija/Arhiva | Satertvejt zabrinuta miješanjem u pravosudnu nezavisnost Ustavnog suda BiH

SARAJEVO – Margaret Satertvejt, specijalni izvještač Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokat BiH, zabrinuta je nedopuštenim miješanjem u pravosudnu nezavisnost Ustavnog suda BiH.

"Konkretno, zabrinuta sam nizom aktivnosti koje poduzimaju funkcioneri Republike Srpske, a za koje se čini da su, zasebno i zbirno, usmjerene na podrivanje Ustavnog suda BiH. Ove aktivnosti uključuju mjere koje poduzima Narodna skupština RS kako bi se odgodila imenovanja sudika, poziv na podnošenje ostavki određenih sudija, te kako bi se usvojila zakonska rješenja koja bi mogla dovesti do narušavanja autoriteta tog suda. Ako se ovo potvrdi, ovakav pravac djelovanja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnih standarda za ljudska prava i Osnovnih principa nezavisnosti pravosuđa. S tim u vezi, želim da podsjetim da je pravo na fer i javno saslušanje od strane nezavisnog i nepristrasnog suda obezbjeđeno u okviru međunarodnih standarda za ljudska prava, te da kompetentan i nezavisan sud predstavlja jednu od garancija za pravično suđenje. Zahtjev za nezavisnošću se posebno odnosi na procedure i kvalifikacije za imenovanje sudija, garancije u vezi bezbjednosti njihovih mandata i garancije poštivanja njihovih nezavisnih presuda", navodi Satertvejt u pismu koje je uputila vlastima u BiH.

Dodaje da prijavljene aktivnosti predstavljaju udar na nezavisnost sudija Ustavnog suda, kao i na nezavisnost samog Suda.

"Pritisak od strane visokih funkcionera na sudiju da podnese ostavku, pokušaji od strane funkcionera da putem manipulacije sa upražnjenim mjestima kontrolišu kapacitet suda da funkcioniše, te usvajanje zakona koji navodno ne priznaju zakonite odluke Suda, predstavljaju miješanje u nezavisnost suda", ističe ona u pismu u kojem navodi da je izvještaj poslala u avgustu i u kojem ih poziva da odgovore dobije za 60 dana.

Ona je ovo pismo poslala nakon što je, kako kaže, dobila informacije u vezi nedavnog pritiska i inicijativa od strane vođstva Republike Srpske koje ciljaju Ustavni sud Bosne i Hercegovine i koje bi mogle predstavljati narušavanje nezavisnosti i funkcionisanja tog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije