BiH

Pratite nas na Google news

Savčić: Britanski dokument značajan za utvrđivanje istine o Srebrenici

Savčić: Britanski dokument značajan za utvrđivanje istine o Srebrenici
Foto: N.N. | Savčić: Britanski dokument značajan za utvrđivanje istine o Srebrenici
Srna

BIJELJINA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da je dokument Velike Britanije o Srebrenici koji potvrđuje da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice veoma značajan za utvrđivanje konačne istine o događajima u ovoj opštini.

"Prava istina će se utvrditi, samo je to pitanje vremena. Pitanje je kada, ko će sve skinuti embargo sa značajnih dokumenata koji dokazuju punu istinu o onome što se dešavalo", rekao je Savčić Srni.

On je istakao da je ovo trenutak i da sve "nevjerne Tome" u srpskom narodu shvate da priča o Srebrenici, onako kako je servirana u međunarodnoj i dijelu domaće javnosti, nije ni približno onakva kako se tvrdi.

Savčić kaže da bi bilo normalno i pravedno da se poslije ovakvog jednog priznanja ponište sve osuđujuće presude koje su izrečene za Srebrenicu, a u kojima se tvrdi da je postojao plan o vršenju zločina, da se ponovo održi pošteno suđenje i konačno utvrdi prava istina.

"Logično bi bilo da bude revizija sudskih presuda, jer ako se sve zasniva na tezi o postojanju plana o zauzimanju Srebrenice, a plana nema, onda je zaista pitanje šta, kako, na osnovu čega su te presude donošene", rekao je Savčić.

Predsjednik BORS-a upitao je da li ovaj dokument potvrđuje ono što Srbi tvrde cijelo vrijeme - da je Haški tribunal politički sud sa jasnim direktivama i zadacima koje je dobio ili je to sud istine i pravde?

"Ako se tvrdi, a zaista je tako, da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice, onda logično nije postojao ni plan o vršenju zločina. Sva tužiaštva, kako međunarodnog krivičnog suda, tako i domaća, upravo tvrde suprotno, da je postojao plan o činjenju zločina. Ovaj dokument dokazuje nešto suprotno", rekao je Savčić.

On je ukazao da svakako treba imati u vidu da je u pitanju Velika Britanija koja je prije dvije i po godine pokrenula inicijativu u Savjetu bezbjednosti UN da se događaji u Srebrenici proglase genocidom.

"To je spriječeno, ali sada se dešava nešto drugo. Mislim da u tom kontekstu i svjetlu treba tumačiti značaj ovog dokumenta", rekao je Savčić.

Podsjećamo "Nezavisne" su objavile kako se u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje navodi da je napad Srba na Srebrenicu isprovociran od bh. strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

Vezana vijest: Skinuta oznaka tajnosti: "Vrh RS nije imao plan da osvoji Srebrenicu"

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije