BiH

Savjet Evrope o prihvatnim centrima u BiH: Majke i djeca se boje da noću odu u toalet

Savjet Evrope o prihvatnim centrima u BiH: Majke i djeca se boje da noću odu u toalet
Foto: Arhiva / Centar Salakovac | Savjet Evrope o prihvatnim centrima u BiH: Majke i djeca se boje da noću odu u toalet

BANJALUKA, STRAZBUR - Vlasti Bosne i Hercegovine nisu pokazale dovoljan nivo spremnosti da se suoče s pitanjem migranata koji su se zatekli na njenoj teritoriji, ističe se u novom izvještaju Savjeta Evrope, čija je delegacija u BiH boravila krajem jula, a onda opet krajem novembra prošle godine.

Biranim i diplomatskim rječnikom označili su vlasti na različitim nivoima nepripremljenim ili nevoljnim da se na humani način pobrinu za izbjeglice koje se nalaze na njenoj teritoriji, a ističu da su najveće napore preduzele međunarodne organizacije poput UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, EU i raznih volonterskih ili humanitarnih udruženja. Naglašavaju da razni nivoi vlasti odgovornost prebacuju jedni na druge, a da je RS u potpunosti odbila da sarađuje, te da nije dozvolila na njenoj teritoriji postavljanje centara za smještaj.

Upozoravaju da brojni centri nemaju adekvatne uslove za smještaj, da se jedan broj djece bez roditeljskog staranja nalazi u lošim uslovima, izloženi su nasilju i zloupotrebi, da neki centri nemaju odvojene dijelove za žene i djecu od odraslih muškaraca, kao i da nedostaje hrane i ostale opreme.

"Posebno nas zabrinjava pravna mogućnost da djeca bez roditeljskog staranja mogu biti pritvorena, i to u objektima koji nisu prilagođeni za te svrhe", istaknuto je, uz upozorenje da bi prioritetno ovo pitanje trebalo biti riješeno, a da Savjet Evrope može ponuditi pomoć.

Mnogo centara, kako ističu, nije pripremljeno da mogu obezbijediti sigurno okruženje za žene i djecu, a naglašavaju da su svjedočili situacijama gdje se žene, uplašene za svoju bezbjednost i bezbjednost djece, ne usuđuju koristiti toalet u noćnim satima.

"Čini se da predstavnici vlasti nisu prisutni u svim centrima i često se moraju oslanjati na informacije koje im obezbjeđuju partneri u vezi s profilom i brojem korisnika", naglašeno je, a na jednom mjestu su istakli da su maloljetna djeca spavala na ulici do novembra 2018. godine.

Posebno zabrinjava, kako ističu, često odbijanje zdravstvenih ustanova da pruže zdravstvenu pomoć, a ponekad se za ove usluge traži plaćanje. Takođe, navode da postoji problem gdje muški pratioci zabranjuju ženama i djevojčicama da ih pregledaju muški doktori, što dodatno usložnjava situaciju.

"Vlasti pokazuju sporost da preuzmu odgovornost za otvaranje novih centara kako bi pronašli rješenja i pomogli rješavanju pravnog statusa migranata i izbjeglica, što otežava upražnjavanje njihovih socijalnih i ekonomskih prava", istaknuto je.

Dio djece ima otežan pristup obrazovnim ustanovama, a dio starijih maloljetnika je izložen verbalnom nasilju.

"Najstigmatizovanija grupa su stariji dječaci, jer ih posmatraju kao prijetnju i izloženi su pritisku kroz političke predrasude", naglašeno je u izvještaju.

Tomas Boček, specijalni predstavnik za migracije Sekretarijata Savjeta Evrope, pohvalio je BiH za napore koje je uložila da obezbijedi smještaj i osnovne usluge velikom broju azilanata, ali i upozorava da je migrantima ograničen pristup procedurama za azil.

"Vlasti bi trebalo bolje da koordinišu pomoć migrantima i izbjeglicama. Oni treba da primijene standarde za adaptirane smještajne kapacitete za žene i djecu, posebno za djecu bez pratnje roditelja", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije