BiH

Savjet ministara dao zeleno svjetlo za most na Tari

Savjet ministara dao zeleno svjetlo za most na Tari
Foto: Nedžad Uglješa | Savjet ministara dao zeleno svjetlo za most na Tari

SARAJEVO – Most preko Tare na granici između BiH i Crne Gore kod Šćepan polja, dobio je zeleno svjetlo na danas održanoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Kako je saopšteno iz te bh. institucije pripremljen je i usvojen prijedlog sporazuma s Crnom Gorom, kojim je predviđeno da obje zemlje u jednakim iznosima finansiraju investiciju vrijednu pet miliona marka. 

"Izgradnja mosta Tara je od strateškog interesa za razvoj transporta u BiH jer je Ekonomskim investicionim planom Evropske komisije ovaj pravac označen kao jedan od deset glavnih investicionih oblasti koji treba pomoći održivo povezivanje", saopšteno je. 

Takođe, na sjednici je prihvaćena donacija Srbije od 5.000 vakcina Astra Zeneca iz kovaks mehanizma za potrebe Tuzlanskog kantona, a produžen će biti i sporazum s Njemačkom o protjerivanju naših građana iz te zemlje u dodatnom periodu do polovine 2024. godine. 

Usvojen je i Prijedlog zakona o carinskim prekršajima po hitnom postupku, kojim je, kako je saopšteno, propisano sankcionisanje svakog netačnog prijavljivanja robe ili prilaganja netačnih robnih dokumenata, te su propisani duži rokovi zastare za pokretanje prekršajnog postupka.

Usvojena je i Srednjoročna strategiju upravljanja dugom BiH za period 2020.-2023. godine.

"U Strategiji se preporučuje da se novi vanjski krediti ugovaraju sa dužim rokom dospijeća i dužim grejs periodom, fiksnim kamatnim stopama i u evro valuti gdje god uslovi kreditora to omogućavaju, uz uvažavanje troška finansiranja", naglašeno je. 

Usvojen je i Izvještaj o radu udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima.

"Tužilaštvo BiH je tokom 2020. godine zaprimilo 438 prijava protiv 662 lica za krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, te 50 prijava protiv 291 lica za organizovano krijumčarenje ljudi", navodi se u Izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije